Bugun...


Uz DR Muhammet Asena

facebook-paylas
Çocuklarda baş ağrısı
Tarih: 11-10-2020 19:25:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:25:00


Baş ağrısı, çocukluk döneminde sık görülen yakınmalardandır. Ağrının sık olması çocuğun hayat kalitesini etkileyebilir, ders başarısında da düşmeler görülebilir. Çocukluk çağı baş ağrılarında genelde biyolojik, psikolojik ve ailesel birçok faktör rol oynar. 5-7 yaş arası her 5 çocuktan birinde kronik baş ağrıları oluşur. Büyük çocuklar baş ağrılarını tanımlayabilirler ancak bu yaştaki çocuklar ve daha küçükler baş ağrısını ifade etmede güçlük çekerler.

Araştırmacılara göre Çocuklarda baş ağrılarını oluşturan 5 mekanizma vardır

Gerilim tipi baş ağrısı Boyun çevresindeki kasların kasılması ile oluşur. Gerilim tipi baş ağrıları yanlış postür, üzüntü, depresyon sebepli olabilir.

Damarsal baş ağrısı Kafatası içindeki ve çevresindeki kan damarları genişleyebilirler. Bu genişlemiş damarlar sinirlere bası yaparak ağrılara sebep olurlar.

Kafa içi basınç artışına bağlı baş ağrısı  Bazı tümörler, kanamalar vs.. kafa içi basıncını arttırarak ağrılara sebep olabilir.

İltihaplara bağlı baş ağrısı Göz, kulak, burun, diş, sinüs iltihaplanmaları baş ağrılarına sebep olabilirler.

Nörojenik Baş ağrıları  Epilepsi (sara) gibi bazı sinir rahatsızlıkları baş ağrısı sebebi olabilirler.

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI SEBEPLERİ

Stres  Stres , anksiyete veya depresyon büyüklerde olduğu gibi çocuklar da da baş ağrılarına sebep olabilir. Genellikle bu gerginlik okulda oluşmaktadır.

Bedensel gerilim Postür bozuklukları, göz bozuklukları gibi bedensel sorunlar çocuklarda gerilim tipi baş ağrılarına sebep olabilmektedir.

Açlık Uzun bir gece uykusundan sonra kahvaltı edilmeden okula gidilmesi veya öğün atlanması buna sebep olabilir.

Bazı tetikleyici yiyeceklerin yenmesi baş ağrısına başlatabilmektedir Kafein, çikolata, bazı et ürünleri, bazı meyveler tetikleyici rol oynamaktadır. Bu yiyeceklerin hangileri olduğu çocuk takip edilerek öğrenilebilir.

Tedavi Çeşitli ilaçlar ile tedavisi mümkündür. Hangi tür ilaçların ne miktarlarda kullanılacağına doktorunuz karar vermelidir. .

ÇOCUKLARDA MİGREN

7 yaş altındaki çocuklar genellikle migren ağrılarını tanımlayamazlar. 10 yaşlarına doğru ise giderek bu ağrıları tanımlamaya başlarlar. 7 yaş öncesi görülme sıklığı % 2,5 ; 7 yaş ile ergenlik dönemi arasında görülme sıklığı ise % 5 civarındadır.

Migren damarsal baş ağrısıdır. Damarlardaki genişleme ve daralmalar migrenin zonklama tarzındaki ağrılarını tetiklemektedir.

Ağrılar tekrarlamaktadır ve aralarda ağrısız dönemler vardır. Ağrı başlamadan önce aura adı verilen ve ağrının başlayacağını gösteren belirtilerin olduğu bir dönem olabilir. Aura esnasında çocuk parlak ışıklar, karanlık noktalar görebilir. Aura dönemi bütün çocuklarda yoktur. Deride solukluk, aşırı yorgunluk, başın bir yanında veya alında zonklayıcı ağrı, karın ağrısı, kusma, bulantı oluşur. Ruhsal durumunda değişiklikler, baş dönmesi, görme bulanıklığı, iştah artışı veya azalması eşlik edebilir. Migrenli çocukların çoğunun ailelerinde de migren şikayetleri vardır. Parlak ve titrek ışıklar, gürültü, TV, fiziksel veya ruhsal gerginlikler ve depresyon tetikleyici rol oynamaktadır. Nadir olarak da aşırı yorulma ve çok fazla güneş ışığı migrende tetikleyici faktör olarak rol oynayabilir.

ORGANİK NEDENLİ BAŞ AĞRILARI

Ateş  Baş ağrısı yüksek ateş sebebi ile oluşabilir. İlk olarak çocuğunuzun ateşini ölçmelisiniz.

Enfeksiyonlar  Baş ağrısı birçok enfeksiyon da oluşabilir.

Kafa Travmaları  Düşme ve çarpmalar sonucu baş ağrıları çocuklarda sık görülür. Bu tür durumlarda mutlaka sağlık kuruluşuna götürünüz. Zaman ilerledikçe uyku hali, mide bulantısı ve kusma , bilinç kaybı gelişebilir.

Beyin Tümörleri Baş ağrısı olan çocukların % 1 inden azında beyin tümörleri bulunmuştur.

Menenjitler  Baş ağrısının yanında yüksek ateş, ense sertliği, zihinsel bulanıklık, uyku halide eşlik eder.

UNUTMAYIN TÜM BAŞ AĞRILARI TIBBİ ÖZEN İSTER.  BU SEBEPLE HİÇBİR BAŞ AĞRISINI KÜÇÜMSEMEYİN VE EN KISA ZAMANDA HEKİMİNİZLE TEMASA GEÇİN.

Doktor Öğretim Üyesi Muhammet Asena



Bu yazı 2117 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI