Bugun...


Volkan Eser

facebook-paylas
VALİLER KARARNAMESİ..!
Tarih: 11-10-2020 19:06:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:06:00


Malumunuz, uzun bir sürenin ardından Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip  Erdoğan’ın imzasıyla Valiler kararnamesi yayımlandı. 41 ilin valisi değişti, 17 il valisi merkeze çekildi, 18 İl’e yeni vali ataması yapıldı, 23 ilin valisinin ise, yeri değiştirildi. İstanbul ve Ankara gibi önemli büyükşehirlerde değişim olmadı. Son 17 yılda ilk defa Diyarbakır’da valilik yapan biri merkeze çekildi. Son yayımlanan Valiler kararnamesi, ülkemize, bölgemize ve şehrimize hayırlı olsun.!

Vali, görev ve yetkileri Anayasa’nın 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile açıklanan, il genel idaresinin başı ve yöneticisidir. Bu kanun ile sınırları çizilmek üzere bir şehirde bulunan birçok organın yönetimi valiye aittir. Bir karşılaştırma ile anlatmak gerekirse valiler şehirlerin cumhurbaşkanlarıdır denebilir.

Vali, illeri idare etmek için görevlendirilen kişidir. Valiler, illerin başında cumhurbaşkanlarını temsilen bulunur. İl içerisinde yer alan ve bakanlıklar tarafından görevlendirilen kişiler, valinin emri altında çalışır. Yargıç ve hakim sınıfında yer alan yargı mensuplarıyla askeri personelin bir kısmı valinin emri altında değildir. Ayrıca valiler, kolluk kuvvetlerinin başındadır ve il içerisinde teşkilatın başında yer alır.

Vali; kanun, cumhurbaşkanlığı kararnamesi, kanun hükmünde kararname ve mevzuatı yayıp uygulanmasını sağlamak ile görevlidir. İlgili yasal düzenlemelerden aldığı yetki ile genel emirler çıkarabilirler. Bunun dışında valilerin görev ve sorumlulukları şöyle sıralanır;

İdari amir olarak ilin idaresi ile ilgilenmek,

Devlete bağlı müessese, işletme ve iş yerlerinin denetimlerini yapmak,

Kolluk kuvvetlerine vereceği emir ve direktifler ile suç işlenmesini önleyip kamu düzen ve huzurunu sağlamak,

Jandarma, polis, gümrük muhafaza ve diğer özel kolluk kuvvetlerinin il içerisinde yerini gerekli olan durumlarda geçici ya da kalıcı olarak değiştirmek,

İl özel idaresini denetlemek ve il halkının ortak ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalar yapmak,

Yani kısacası Valilik makamı önemlidir. Her şeyden önce İl’lerde devletin başıdır. Valilik makamını temsil eden kişi yani Vali, son derece sorumluluk sahibi, adil, dürüst ve şeffaf olmalıdır. Çünkü devleti temsil edendir ve devletin başıdır. Her şeyden önce çok adil ve dürüst yönetim anlayışını hakim kılmalıdır.

Son kararnameyle Diyarbakır Valiliğinde de değişikliğe gidildi. Birkaç ay önce özelikle değişecek iller arasında Diyarbakır’ın da olacağını yazmıştım. Nitekim de öyle oldu. Hatta yazdığım habere bazı ‘Yalakalar’ da sert tepkiler göstermiş Vali Güzeloğlu’nun boy boy fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmış, ‘Başarılı Valimiz görevine devam edecektir’ gibi paylaşımlar gerçekleştirmişlerdi. Şimdi ne paylaşıyorlar doğrusu çok merak ediyorum.  Neyse konumuza dönelim. Evet. Son 17 yılda ilk defa Diyarbakır’da görev yapmış bir Vali merkeze çekildi. Kararnamede en sürpriz atamalardan biri de buydu bence.  Diyarbakır Valisinin devam edeceği yada gidecekse de daha iyi bir göreve gidebileceği ihtimali herkeste yüksek oranda oluşmuştu. Ama tam tersi oldu.  Ne diyelim vardır büyüklerimizin bir bildiği.

Diyarbakır’a tecrübeli, birikimli, dürüst, şeffaf ve özelikle belediyeciliği de iyi bilen bir isim atandı. Sayın Münir Karaloğlu, medeniyetler beşiği kadim şehrimiz Diyarbekir’in yeni Valisi oldu. Önemli hizmetlere imza atacağından adım kadar eminim. Bizler de şehrimize kazandıracağı hizmetlerde kendisinin destekçisi olacağız. Varsa eksiklik yapıcı dozda eleştirip, eksikliğin giderilmesinde rol oynayacağız.

Valiler kararnamesi başta şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.

Sayın Münir Karaloğlu; Hoş geldiniz yeni göreviniz hayırlı olsun.!

 



Bu yazı 1883 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI