Bugun...


Zeki Özer

facebook-paylas
Kira artışlarına ses çıkaran yok mu?
Tarih: 28-06-2021 00:03:00 Güncelleme: 28-06-2021 00:03:00


Bir taraftan pandemi diğer taraftan ise yüksek kira artışları nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar, kiralık ev bulamayan kiracılara da hiçbir tercih hakkının verilmemesinden dert yakınıyor.

Konut ve kiralık ev fiyatlarındaki aşırı yükselişin vatandaşların zor duruma düşmesine neden oldu. Kira artışı sadece Diyarbakır sorunu değil tüm dünyada ve Türkiye'de var olan toplumsal bir sorun.

Sanayi bakımından gelişmeyen Diyarbakır her geçen gün hayat pahalılığı giderek artarken kent genelinde ise geçmiş yıllara oranla tüm hayat şartları zorlaştı. Konut kiralarında meydana gelen artışlar vatandaşın bütçesini zorlamakla birlikte kiralık ev bulmamakta da zorlanan vatandaşlar, yıllardır bu soruna bir çözüm bekliyor.

Son bir yılda konut ve kiralık ev fiyatlarının yüzde 200 ’ün üzerinde artış gösterdiği kentte dar gelirli ve asgari ücretle çalışan vatandaşlar, ev hayali bile kuramıyor.

Diyarbakır da asgari ücretli geçimin sağlayan vatandaşlar yüksek kira fiyatları karşı mağdur etmeye devam ederken, kira ödemelerinin kendilerini mağdur ettiğini , yetkililerin bu konuda bir çözüm bulmasını bekliyor.

Bu konuda uzmanlar; Kentte yükselen kira fiyatlarının genelde arz talep durumundan kaynaklandığını , belediyeler tarafından yeni imar alanlarının açılmasını ve imar konusunda belediyelerin kısıtlı davranmaması gerektiğini. Pandemin den dolayı inşaat malzemeleri son bir yılda gelen zamlar inşaat sektörü durması nedenlerin başına gelmektedir.

Vatandaşların aynı zamanda kiralık ev bulmamakta da zorlandığını Şu anda kiralık ev bulunmuyor, ama insanlar en azından bulduklarında da değerinde daha üstün de. Şu anda ev kiraları çok fahiş fiyatta veriliyor. Bundan dolayı insanlar mağdur oluyor. Öncelikle yerel yönetim başta olmak üzere ülkemizin idarecileri bu konuda ciddi anlamda bu duruma el atıp yeni imar bölgeleri açmaları ve konut yapmaları gerekiyor. Toplumun ihtiyacını karşılayacak derecede konut yapıldığında yaşanan bu mağduriyet ortadan kalkacaktır. Toplumun ihtiyacını karşılayacak derecede konut yapıldığında konut fiyatları ve kira fiyatları makul bir seviyede seyredecektir. Aksi takdirde bunun önünü alamayacağı.

Konut ve ev kiraları her ay dolar yükselir gibi yükseliyor. Her geçen gün fiyatlar artıyor. 180 bin TL olan daire bir ay içerisinde 340 TL'ye yükseliyor. Nasıl olacak biz de bilmiyoruz? Bin TL olan kiralık ev ise bir ay içinde 2000 bin TL oluyor. 2000 BinTL kira ödeyen bir kişi nasıl geçinecek? Artık bu duruma bir an önce bir çarenin bulunması lazım. Çünkü çare bulunmazsa insanlar sokakta kalacak.  Peki, bu durum nereye kadar gidecek?

Asgari ücretle çalışan bir vatandaş  ev kirasını ödeyemeyecek duruma geldi. Her geçen sene  ev kiraları daha da yükseliyor. 2+1 dairenin kirası bin beşyüz TL'den başlıyor. Asgari ücretle çalışan ödemekte zorlanıyor. Şu anda işsiz olan vatandaş nerede getirecek ve nasıl ödeyecek. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması lazım. Dar gelirli vatandaşlar için evler yapılıyor ama dar gelirli vatandaşlar hiç bu evlerden faydalanamıyor, daha çok zenginler faydalanıyor.

Ev bulamayan vatandaş sokakta çadır kurmaktan başka çaresi kalmadı.  Oda elline düşmüyor. Hükümetin bu toplumsal olay biran evvel el atılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.



Bu yazı 5728 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI