Bugun...



Buğday ve arpa piyasası canlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın buğday ve arpa alım fiyatlarını açıklamasından sonra piyasanın canlandığını söyleyen Zahireciler Borsası esnafı, fiyatların yükselmesinden memnun olduklarını dile getirdi.

facebook-paylas
Tarih: 10-06-2023 00:30

Buğday ve arpa piyasası canlandı

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Şanlıurfa’da hasatların başlamasının ardından buğday pazarında ve zahireciler borsasında yoğunluk yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde buğday ve arpa alım fiyatlarıyla ilgili açıklama yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toprak Mahsulleri Ofisimizin alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda son başına 8.250 lira arpada ise 7.000 lira olarak kararlaştırdık. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tüm çiftçilerimize buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ton başına 500 lira hububat üretim primi destek olarak verilecektir. Bu rakamlarla üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9.250 lira, arpada ise 7.500 lira geçecektir." ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının piyasayı olumlu etkilediğini belirten Zahireciler Borsası esnafı, rekoltenin yüksek ve satışlarının iyi olduğunu vurguladı.

Zahireciler Borsası esnafı, buğday ve arpa alım fiyatlarındaki son durumla ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Eskiden alım fazla yapılmıyordu şu anda alımlar canlandı"

Ali Şaipoğlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla alımların başladığını ifade eden Ali Şaipoğlu, "Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptığından dolayı piyasamız biraz oturdu. Eskiye göre iyidir. Eskiden alım fazla yapılmıyordu şu anda alımlar canlandı. Piyasada biraz canlanma oldu. Bu desteklemede buğdaya bin lira, arpaya 50 kuruş vermeleri çiftçiler için çok iyi oldu. Şu anda piyasa açık durumdadır. Satışlar gayet iyi gidiyor. Erdoğan'ın açıklamasıyla 50 kuruş-1 lira düşük gidiyor. Piyasa geçen seneye göre iyi değil. Piyasa geçen sene daha iyiydi. Şu anda piyasa açıldı. Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasından sonra alımlar başladı. Herkes alım yapıyor. Satışlar son sürat devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptığı zaman yumuşak buğday 8,25 kuruştu, şu anda 7,25 kuruşa gidiyor. 1 lira aşağıya gitti." dedi.

"Cumhurbaşkanımız çok güzel fiyatlar açıkladı"

Yücel Aktar

Fiyatların açıklanmasından dolayı ürünlerin pahalı olduğunu söyleyen Yücel Aktar, "Hasadımız başladı. Çok güzel bir sezonumuz var. Rekoltemiz çok yüksektir. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız çok güzel fiyatlar açıkladı. Fiyatlar çifti açısından çok iyidir. Bu sene ürünlerimiz çok kalitelidir. Herkese hayırlı hasatlar diliyorum. Piyasa olumlu yönde yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan fiyatı açıklar açıklamaz ürünler pahalı olmaya başladı. Fiyatlar yükseldi. Çiftçi çok memnundur. Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatları çok yüksek açıkladı. Piyasa ofis fiyatlarına yakın seyreder." diye konuştu.

"Fiyatlar revize edildiği zaman piyasamızın gerçekten oturacağı söz konusu olabilir"

Murat Ayneli

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından sonra dolarda 23 küsurlu bir kur farkı oluştuğunu belirten Murat Ayneli, "Hububat deposu olarak nitelendirildiği, topraklarının zengin olduğu bir şehir olan Şanlıurfa'dayız. Şanlıurfa'da bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatı makarnalık buğday için 9 artı 1 lira primdi. Şu an serbest piyasamızda yani, Zahireciler Borsası Buğday Pazarında 8,5 civarında ama kalitesine göre değişiyor. Onun üst fiyatı yok. Toprak Mahsulleri Ofisiyle şimdiki bizim serbest piyasa arasındaki neredeyse kilogramda 50 kuruşluk bir fark var. Bu farkı serbest piyasa nereden bulacak, onu bilmiyoruz. Şu an dengelenmemiş bir fiyat söz konusudur. Yurt dışındaki fiyat ve yurt içindeki fiyat göz önünde bulundurulduğu zaman Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaparken dolar kuru 21 küsurluydu. Açıklamadan sonra 23 küsurlu bir kur farkı oluştu. Kilogramda yurt dışındaki fiyatlar baz alındığında neredeyse 600-700 kuruşluk fark söz konusu oldu. Onun da bir revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Revize edildiği zaman piyasamızın gerçekten oturduğu ya da oturacağı söz konusu olabilir." ifadelerini kullandı.

"Biraz geç kalınmış bir açıklamadır"

Rüstem Çakmak

Hasat kaldırma zamanının dikkate alınarak fiyatların açıklanması gerektiğini söyleyen Rüstem Çakmak, "Son süreçte Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı fiyat açıklaması piyasayı olumlu etkiledi. Biraz geç kalınmış bir açıklamadır. Bazı bölgelerde özellikle Şanlıurfa'nın güney kısımları hasat zamanı biraz erken geliyordu. Erken geldiğinden dolayı fiyat açıklamaları da geciktiğinde o ürünleri satan çiftçilerimiz, son süreçte açıklama ve açıklamadan önceki fiyat 1 lira oynadı. 5,500-5,300'e giden ürün şu anda 6,300-6,500 bandında gidiyor. Bu da o dönemde hasadı kaldıran çiftçiler için büyük bir kayıptır. Bu hassasiyet biraz daha göz önünde bulundurulsa bununla ilgili bir çalışma yapılsa çok güzel olur. Urfa coğrafi olarak geniş bir sahaya sahiptir. Bu saha içerisinde güney ile kuzey arasındaki hasat kaldırma süreleri bir aya yayılıyor. " şeklinde konuştu.

"Mallar şu an değeriyle satılmaya başladı"

Kamil Tuncay

Kamil Tuncay ise  "Piyasada yaklaşık 10 gün önce fiyatlar dip yapmıştı. Tam düşmüştü. Son dönemde Cumhurbaşkanının TMO fiyatları piyasaya olumlu etki yaptı. Mallar şu an değeriyle satılmaya başladı. Şu an çiftçiler de memnun, alıcı ve satıcılar da memnundur. Fiyatlar biraz daha yükseldi çünkü beklenmeyen bir fiyattı. Daha düşük fiyat bekliyorduk. Fiyatın yüksek olması çiftçilerimiz için iyidir. Sadece TMO mal alırsa piyasa rahatlar." dedi.




Bu haber 814 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI