Bugun...



Diyarbakır'da da depremden kurtulanlar faturalar altında kaldı.

Türkiye, son yıllarda artan deprem riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu depremler, yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve milyarlarca liralık maddi hasara neden oluyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 13-03-2023 11:56:59 Tarih: 13-03-2023 11:52

Diyarbakır'da da depremden kurtulanlar faturalar altında kaldı.

Yasin GÜLER - Merkez üstü Kahramanmaraş olan depremin ardından yaşanan mağduriyetlerin birçoğu hala giderilememişken, afetzedelerin karşılaştığı bir diğer sorun ise su, elektrik ve doğal gaz faturaları.

 

Depremlerden etkilenen insanların çoğu, sığınma amaçlı çadırlara veya başka meskenlere yerleşiyor. Özellikle başka adreslerde yaşayan insanlar, temel ihtiyaçlarını karşılamak için su, elektrik ve doğal gaz kullanmak zorunda kalıyorlar. Ancak, yaşanan deprem sonrasında gönderilen faturalar, mağduriyetleri daha da artırıyor.

 

Afetzedelerin tepkisine neden olan bu faturalar, insanların zaten zorlu bir süreçten geçtiği bir dönemde, ekonomik olarak daha da zor durumda kalmalarına neden oluyor. Faturaların yüksek olması ve ücretlerin normal prosedürlere göre kesilmesi, afetzedeleri endişelendiriyor.

 

Afetzedelerin tepkileri ve hükümetin girişimleri

 

Afetzedeler, bu duruma tepkilerini birçok farklı platformda dile getirdi. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda, su, elektrik ve doğal gaz şirketlerine yönelik eleştiriler arttı. Vatandaşlar, afetzedelerden fatura almanın kabul edilemez olduğunu söyleyerek, şirketlerin bu şekilde davranmasına karşı çıkıyor.

 

Bunun yanı sıra, hükümetin de açıklamış olduğu OHAL sonrası ilgili girişimlerde bulunduğu konuların arkasında durması gerektiğini savunan vatandaşlar İlgili bakanlıklardan, yaşanan mağduriyetleri gidermek için çözümler üretmek amacıyla çalışmalar yapmasını istiyor. Ancak, şirketler geri adım atmayacak gibi görünüyor. 

 

Hükümetin yaptığı açıklamalara rağmen, şirketler faturalandırma prosedürleri normal prosedürlere uygun şekilde yapılıyor. Ancak, afetzedelerin yaşadığı zorluklar ve evde olmadıkları göz önüne alındığında, bu durumun adil olmadığı ve haksız kazanç olarak düşünülüyor.

 

Afetzedelerin talepleri ve beklentileri

 

Afetzedeler, yaşadıkları zorlukların yanı sıra, su, elektrik ve doğal gaz faturalarının yüksek olması nedeniyle ekonomik olarak daha da zor durumda kalmış durumdalar. Bu nedenle, faturaların düşürülmesi ve afetzedelere özel bir indirim uygulanması talepleri var.

 

Vatandaşlar Diyargaz'a şikayetvar.com'dan ulaşmaya çalışıyorlar.

 

Öte yandan çoğu Diyargaz abonesi vatandaşlar fatura itirazları ve abone ücretleri için müşteri hizmetlerine bağlanılamadıklarını bağlananlarda çözüm bulamadıklarını www.sikayetvar.com üzerinden ifade ediyor. Diyargaz şirketinin hiçbir şikayet hakkında işlem yapmadığı bu forumda da görünüyor.

 

Aklımız almıyor

 

Yapılan şikayetlerden biri ise çadırda kalan vatandaştan 

 

wwe.sikayetvar.com üzerinden yetkililere ulaşmaya çalışan bir vatandaş;

 

"Diyargaz a. Ş. (Diyarbakır Doğalgaz Dağıtım) şirketinden şikayetçiyiz. Biz depremden etkilenenler olarak 6 Şubat itibari ile çadırda kalmamıza rağmen 1 aylık doğal gaz faturası 1100 TL ve 2800 TL gibi meblağlarda fatura geliyor. Kullanılmayan doğal gaza nasıl bir zihniyetle bu fahiş fiyatlarda fatura kesiliyor. Aklımız almıyor" 

 

Bir başka şikayet ise daha vahim olduğu görülüyor;

 

"Diyargaz'ın abonesiyim. İstanbul'a taşınmış olmam nedeni ile doğalgaz kullanmamaktayım. Kullanmamam nedeni ile tarafıma 1.810,41 kuruş fatura çıkartılmıştır. Kuruma soruyorum kullanmadığım gazın bedelini niye ödeyeyim diyorum diyor ki komşuların gaz tüketimini baz alarak faturalandırıyorlarmış bu nasıl bir adalet bu nasıl bir yönetim.

Hasan basri d**. 0538390**."

 

Ayrıca, afetzedelerin beklentileri arasında, su, elektrik ve doğal gaz şirketlerinin fatura kesimlerinin durdurulması ya da faturaların afetzedelerden alınmaması yer alıyor. Bu talepler, afetzedelerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları bir nebze olsun hafifletecektir.

 

Diğer yandan, sivil toplum kuruluşlarının bu duruma sessiz kalması, su, elektrik ve doğal gaz şirketlerine yönelik herhangi bir hukuki süreç başlamaması veya açıklama dahi yapmaması vatandaşların da dikkatinden kaçmıyor. 

 

Sonuç olarak, yaşanan depremlerin ardından gönderilen su, elektrik ve doğal gaz faturaları, afetzedelerin yaşadığı mağduriyetleri arttırıyor. Bu nedenle, su, elektrik ve doğal gaz şirketleri, afetzedelere özel bir indirim uygulamalı veya fatura kesimlerini durdurmalıdır. Aksi takdirde, mağduriyetlerin giderilmesi için hukuki süreçlerin başlatılması kaçınılmaz olacaktır. Hükümetin de bu konuda adım atması ve afetzedelerin mağduriyetlerini gidermek için çözümler üretmesi gerekmektedir.




Bu haber 931 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI