Bugun...



Malatya STK Platformu: Camilerimize dokunmayın!

Depremde ağır hasar aldıktan sonra yıktırılan Söğütlü Camii'nin projeden çıkarıldığını belirten Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin, bütün şehirlerin mabedler etrafında inşa edilmişken maalesef Malatya'nın mabetsiz hale getirildiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 03-05-2024 18:56

Malatya STK Platformu: Camilerimize dokunmayın!

 

 

Malatya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından, depremde ağır hasar aldıktan sonra yıkımı gerçekleştiren ve yeni projede yer almadığı ileri sürdükleri çarşı merkezindeki Söğütlü Camii ile ilgili "camilerimize Dokunmayın" sloganıyla basın açıklaması düzenlendi.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin, depremde ağır hasar aldığı gerekçesiyle yıktırılan Söğütlü Camii'nin yeni projeden çıkarıldığını belirterek, bütün şehirlerin mabedler etrafında inşa edilmişken maalesef Malatya'nın mabetsiz hale getirildiğini söyledi.

"Halihazırda Malatya merkezde ibadet edilebilecek bir camii bulunmamaktadır!"

Engin, "6 Şubat 2023'te İlimizde meydana gelen depremler sonucunda il merkezimizde, ecdadımızın bize emanet ettiği Söğütlü Camii ağır hasar almıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz, bilindiği üzere caminin yıkımını gerçekleştirmişti. Halihazırda Malatya merkezde ibadet edilebilecek bir camii bulunmamaktadır. Malatyalı hayırsever iş insanımız, Sayın Hacı Bayram Kızılaslan, camimizi, Yeni (teze) Camii ile birlikte, kendi yerinde ve eğer fırsat verilirse, Malatya'nın ihtiyaç duyduğu bir Cuma Camisi konseptine uygun olarak daha önce çalışması yapılıp 7 bin metrekarelik alana büyüterek yeniden yapmayı ve tamamlamayı Vakıflar Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak beyanda bulunmuştu. Malatya Valiliğine ise sözlü beyanda bulunarak camiyi tamamen kendi imkanları ile yapmayı taahhüt etmiştir. Hatta Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile sayın Kızılaslan arasında cami ile ilgili bir protokol bile imzalanmıştı" diye anımsattı.

"Mevcut cami alanında, yol genişletme gibi gerekçelerle ecdadımızın ve vakıf medeniyetimizin bize emaneti olan Söğütlü Camii ne yazık ki projeden çıkarılmıştır"

Mevcut cami alanında, yol genişletme gibi gerekçelerle ecdadın ve vakıf medeniyetinin emaneti olan Söğütlü Camii'nin ne yazık ki projeden çıkarıldığını ileri süren Engin, şöyle devam etti:

"Bütün şehirler mabedler etrafında inşa edilmişken maalesef Malatya'mız mabetsiz hale getirilmiştir. Malatya kamuoyu, caminin etrafındaki vakıf ve kamu alanları ile birlikte birleştirilerek büyütülmesi imkânı ve beklentisi içindeyken, tamamen hepimizi büyük bir üzüntüye sevk eden bu sonuçla karşılaşmış bulunmaktadır. Kaldı ki, milli ve manevi değerlerin ihya hassasiyeti ile bilinen böyle bir dönemde, ecdad emaneti camimizin şehrin merkezinden maddi menfaatlere kurban edilerek çıkarılması, zihinlerde izahı ve telafisi mümkün olmayan bir travma oluşturacaktır. Bu menfaat düzeneğine teslim olup Camimizin ortadan kaldırılışına katkı sunanları ve buna seyirci kalanları tarih asla affetmeyecektir. Şehirler 500 yıllık, 1000 yıllık vizyonla kurulur ve gelecek nesillere bir ruh ve kimlikle miras bırakılır. Şehrimizi bu ruh ve kimlikten mahrum olarak gelecek kuşaklara bırakmak en hafifiyle bu şehrin ruhuna, kimliğine, değerlerimize ve kültürümüze ihanettir, ihanet değilse bile büyük bir gaflettir."

"Söğütlü Camiinin yıkılan çarşımızla birlikte yerinde, civardaki mevcut vakıf ve kamu alanlarının da eklenmesiyle bir Cuma Camisi konseptinde yapılmasına müsaade edilmesini talep etmekteyiz"

Engin son olarak, "Malatya Sivil Toplum Kuruluşları ve Malatya'nın sakinleri olarak, Söğütlü Camiinin yıkılan çarşımızla birlikte yerinde, civardaki mevcut vakıf ve kamu alanlarının da eklenmesiyle bir Cuma Camisi konseptinde Hacı Bayram Kızılaslan'ın destekleriyle yapılmasına müsaade edilmesini talep etmekteyiz. Bu konuda yüksek hassasiyetine inandığımız Sayın Cumhurbaşkanımızdan, yetkili bakanlıklarımızdan, siyasi temsilcilerimizden, valimizden ve belediyelerimizden, tarihi camimizin korunmasına ve caminin yerinde yeniden yapılmasına yönelik talebimizi hassasiyetle belirtir, Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz" dedi.




Bu haber 294 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI