Bugun...



Balıkçılar: Karakaya Barajı'nda balık üretimi yapılmasını istiyoruz

Malatya’da bulunan Karakaya Barajı'nda tuttukları balıkları satarak geçimini sağlamaya çalışan balıkçılar, barajda üretim olmadığı için sıkıntı çektiklerini belirterek, barajda üretim yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 24-10-2023 00:25

Balıkçılar: Karakaya Barajı'nda balık üretimi yapılmasını istiyoruz

Yaklaşık 36 yıl önce kurulan Karakaya Barajı, balık tutkunlarının geçimini sağladığı bir baraj haline geldi. Yıllardır barajdan tuttukları balıkları satarak geçimini sağlayama çalışan balıkçılar, son yıllarda ise dertli.

Daha önceki yıllarda DSİ'nin baraja yavru bıraktığını ve sıkıntı çekmediklerini belirten balıkçılar, son 2-3 yıldır yavru bırakmanın Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün eline geçtiğinden beri sıkıntı yaşadıklarını iddia ederek, yetkililere barajda üretim yapılması çağrısında bulundular.

"Yaklaşık 25 yıldır baba mesleğini devam ettiriyorum"

Yaklaşık 25 yıldır baba mesleği olan balıkçılıkla geçimini sağladığını söyleyen Bayram Yıldız, "Çocukluğumdan beri babamla beraber balık tutmaya geliyordum. Babam mesleği bırakınca ben devam ettirdim. Şu anda 11 ruhsatlı teknemiz var 2 köprü arası çalışıyoruz. Yaklaşık 22 aile buradan geçimini sağlıyor." diye belirtti.  

"Günlük bazen 30 kiloya kadar tuttuğumuz oluyor"

Bayram Yıldız

Tuttukları balıkları Diyarbakır'dan gelen toptancıların aldığını ve Ortadoğu ülkelerine ihracat ettikleri dikkat çeken Yıldız, "Karakaya Baraj Gölü 38 senedir kurulmuş. Burada 7-8 balık çeşidi var. Kara inci, alabalık, kırımızı çubuk dediğimiz kurşun balık, bıyıklı balık, aynalı sazan, karaca balığı. En çok yakaladığımız aynalı sazan, karabalık bir de inci şabuttur. Günlük 15, 20 bazen 30 kiloya kadar balık tuttuğumuz oluyor. Aylık kazancımız totalde asgari ücreti buluyor." dedi.

"Üretim konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz"

Üretim konusunda yetkililerden destek talebinde bulunan Yıldız, şöyle devam etti:

"Ağlarımız fırtınada bazen zarar görüyor, onu hesapladığımızda bazen zarar ettiğimiz de oluyor. Çünkü 200 metrelik 7-8 bin TL civarı. Ağlar pahalı, yakıt pahalı. Yavruları Keban'dan istiyoruz, kendi üretimimiz olsa daha iyi olurdu. Bu konuda yetkililer bize destek olursa çok iyi olurdu.

"Mesleğimiz meşakkatli ama severek yapıyoruz"

Turan Yalçınkaya

Balıkçılık mesleğinin meşakkatli olduğuna vurgu yapan Turan Yalçınkaya, "Mesleğimiz meşakkatli ama severek yapıyoruz. 9 ay bir sezonumuz var, 3 ay da yasak var. 3 ay zarfında da işte çiftçilikle uğraşıyoruz. Tabii ki hava soğuduğunda bazen ağlarımız buz tuttuğu için çekmesi, atması zor oluyor. Yani meşakkatli bir meslek ama severek yaptığımız bir meslek. Çok şükür geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz." dedi.

"Karakaya Barajı'nda şabut ile aynalı sazan üretiminin yapılmasını istiyoruz"

Resul Yıldız

Karakaya Barajı kurulmadan önce Fırat Nehri'nde balıkçılık yapığını söyleyen Resul Yıldız ise "Yıllardır be mesleği severek yapıyorum. Daha önce DSİ baraja yavru bırakıyordu sıkıntı çekmiyorduk ama 2-3 senedir Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün eline geçti. Sadece yavru sazan bırakılıyor. Daha önce Şanlıurfa'dan şabut yavrusu geliyordu ama bu sene hiç gelmedi. Karakaya Barajı'nda şabut ile aynalı sazan üretiminin yapılmasını istiyoruz." talebinde bulundu.

 




Bu haber 415 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI