Bugun...


Zeki Özer

facebook-paylas
Gövdenin başsız olması mümkün?
Tarih: 28-04-2024 01:17:00 Güncelleme: 28-04-2024 01:17:00


 

Toplumumuzun içinde bulunduğu durumdan en çok ızdırab duyması gereken zümre, din adamlarıdır. Çare de, çaresizlik de âlimlerdir.

Din adamların Onların hayatı, sorumluluklarla doludur. Misyonları hayata uymak değil, hayatı imkanları nispetinde gerçek ve realiteye uydurmaktır.

Din adamları yaşadıkları toplumda baş gösteren günah, isyan ve cehaletten sorumludurlar.

Bir memlekette ticaret ve alışveriş tarzı bozuksa bundan din adamları  sorumludur.

 Siyaset, milli tarihin çizdiği yoldan ayrılmış, milletin tarihi karakterini kaybetmişse bundan mesul olan yine din adamamı.

Gençlik, avare ve davasız, aileler otoritesizse, bundan alimler sorumlu olacak.

Memurlar rüşvetçi, mesul makamlar iltimasçı iseler alimlerin utanması icap eder.

 Din hayatı, bir rüya veya taklit merasimi haline gelerek vicdanlar sahipsiz ve sultansız kalmışsa bunun da mesulü muallimlerdir.

Yüreklerin merhametsizliğinden, hislerin bayağılığından ve iradelerin gevşekliğinden bir mesul aranırsa o da muallimdir.

Hasan el Benna alimlerin  sorumluluğunu şöyle dile getirir: “Ey Ulema! Ortalıkta mülhid, inkârcı ve onları besleyen basın cirit atıyorsa, bu sizin hareketsizliğinizdendir. Uyanırsanız onlar inlerine çekilecektir” der.

İmam-ı Gazali , halkın fesadının ulemanın fesada gitmesinden kaynaklandığına dikkat çekmekte ve ulemanın özellikle mal ve makam hırsıyla fesada düştüklerini, bu tür ulemanın halk üzerinde etkisinin kalmayacağını belirtir.

ALİMLER, toplumda başa, toplumda gövdeye benzetilmiştir. Gövdenin başsız olması mümkün olmadığı gibi, başın da gövdesiz kalması mümkün değildir. Alimlerin en önemli misyonu İslam’ı gerçek anlamıyla kitlelere ulaştırmaktır. Alimler , hekimler gibidir.

Bu konuyu   Sezai Karakoç’un şu tespitiyle bitirelim: “Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak.

Tarih sussa, hakikat susmayacak. Onlar sanıyorlar ki, bizden kurtulsalar mesele kalmayacak. Halbuki bizden kurtulsalar, vicdan azabından kurtulmayacaklar. Vicdan azabından kurtulsalar, tarihin azabından kurtulmayacaklar. Tarihin azabından kurtulsalar, Allah’ın gazabından kurtulmayacaklar.”

Alimler, Müslümanları uyandırmaya, Batı’nın her istediğine evet dememeye zilletten izzete, ümitsizlikten ümide, taklit ve taassuptan tahkik ve araştırmaya, hurafe ve bidatlardan sahih akideye davet ediyorlardı.



Bu yazı 355 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI