Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
MÜKELLEFİYET KAYDI HANGİ HALLERDE SİLİNİR?
Tarih: 11-10-2020 19:11:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:11:00


Günümüzde sık sık mesleki olarak karşılaştığımız, idarece res’en terkin olarak adlandırılan; aşağıda zikredeceğim şartları taşıyan Mükelleflerin mükellefiyet kaydının silinmesi demektir.

213 sayılı V.U.K’ nun da 5228 sayılı yasanın 6.maddesi ile ilgili olarak Mükellefin bağlı bulunduğu Vergi Daireleri sınırları içerisinde V.U.K.’ nun 160.maddesine dayanılarak res’en terkin işlemlerini gerçekleştirmektir. Mükellefiyetlerinin silinmesinde esas olan; gerçek veya tüzel kişilerin kendi müracaatları ile yapılan terkinlerdir.

Res’en terkin sistemi, mükelleflerin irade beyanına aykırı bir işlem öngörmemekte olup, sadece belirli şartların gerçekleşmesi ve terkin işlemlerinin idarece yapılması ile en son 6. maddede önemli değişiklikler yapılmıştır. Bununla;

 

1-) İşi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin işi bıraktığının tespit edilmesi veya yapılan araştırma ve yoklamalar sonucunda bilinen adreslerinde bulunamaması ve başka bir adreste faaliyetine devam ettiğine dair bilgi edinilememesi.

 

2-) Başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğinin vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen rapor ile tespit edilmesi ve mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi.

 

3-) Mükellefiyet süresi, aktif ve öz sermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, çalışan sayısı, vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği gibi hususlar dikkate alınarak, mükelleflerin vergisel uyum seviyelerine yönelik olarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları neticesinde, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu tespit edilen mükellefler nezdinde yapılacak yoklamayı müteakip, belirlenen esaslar çerçevesinde vergi dairesinin mükellefin sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğuna ilişkin görüşü ve ilgisine göre vergi dairesi başkanı veya defterdarın onayının bulunması.

 

4-) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7.’nci maddesi kapsamında anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin ticaret sicil kaydının silinmesi gibi hususların tespitinde, MÜKELLEFİYET KAYDI İDARECE SİLİNİR.

 

Yukarıda saydığımız şartların oluşması halinde idarece bağlı bulunan Vergi Daireleri sicil yoklamaları neticesinde terkin işlemleri yapılır. İdarece Sicil Kayıtlarının bir an önce silinme işlemlerinin yapılması, mükelleflerin buna bağlı Vergi ve Bağ-Kur işlemlerinin çabuk sona ermesi için sistem üzerinden ilgili Kurumlara mükellefiyet kaydının silindiğinin bilgisini vermek ve mükellefler açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.

 

 



Bu yazı 2545 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI