Bugun...


Tarık Ziya Gücüm

facebook-paylas
YA GÜVENLİ BÖLGE VEYA İSRAİL VE ABD NİN KARAKOLU OLMAK BÜTÜN MESELE BU.!!!
Tarih: 11-10-2020 18:33:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:33:00


ABD,Petrol ve enerji eksenli  yüz yıllık bir geçmişe dayalı Suriye ve  Ortadoğu politikası nın merkezine İsrailin varolma ve güvenliğide eklenince, politikasını bu yönde dizayn etme ihtiyacı hisetmiştir.

ABD; Varoluşunu, kapitalist ve materyalist felsefeye dayandırdığından, inandıkları bu felsefenin inanç ilkeleri gereği petrolü, enerjiyi, refah aracı olan ekonomi ve parayı kutsal sayan bir bakış açısıyla politikalar üretiyor. Ama ne yazıkki bu politikalar evrensel etik ve insani değer yargılarından uzaktır..

ABD için suriye veya dünyanın herhangi bir yerinde insan hakları ihlallerinin, yapılan soykırımların, bebeklerin ve çocukların ölmesi veya öldürülmesinin pek bir kıymeti harbiyesi yoktur.

Nezamanki bu ölümler ve yıkımları kendi projeleri için bir araç olarak kullanma ihtiyacı hisederse ozaman Demokrasi, insan hakları, özgürlük vs. kavramların arkasına sığınarak hatta ve hatta gerekirse daha çok kan dökerek,cinatyetler işleyerek hakimiyetini tesis etmeye çalışır.

Nalıncı keseri misali,Bilirsiniz.

Bugün Amerika ve Batının Türkiye ve bölge üzerinde uygulama alanına soktukları projeler 100 yıllık bir hedefi ortaya koymaktadır. Özellikle 2000 li yıllardan sonra bu projeler açıkça yüzümüze çarpılmaktadır. Hatta o kadar ileri gidilmektedir ki Graham Fuller in başkanlığını yaptığı  CIA ya  ve  Pentagon a fikir babalığı yapan  Rand Corporation  gibi düşünce kuruluşları, parçalanmış  ve bölünmüş Türkiye ve ortadoğu haritaları dağıtıp Dünyaya yaymaktadırlar.

Hedef 100 yıldır aynıdır. Amerika nın kendisini tek dünya devleti olarak görmesi, Tüm enerji ye zenginliğe sahip olup, tüm enerji havzalarını ele geçirmek istemesi…. Bunun içinde, tüm petrol coğrafyaları biçimlendirilmeli, stratejik noktalara kukla devletler kurdurtulmalı ve her türlü zemin ve alt yapı hazırlanmalıdır..

Türkiye ile ilişkileri bu bakış açısıyla ortada olan Amerika için biz orta Amerikada yada Afrikada bir devlet olmuş olsaydık basit bir CIA darbesi ile işimiz bitirilirdi. Fakat  hey! hat! Ki bu coğrafyalarda yaşamış ve hüküm sürmüş üç büyük imparatorluktan birinin alt yapısı ile kurulmuş Türkiye  binlerce yıllık devlet geleneğinden geliyor. Ordusu ve ekonomisi ile bölgedeki  en büyük ve hiperaktiv toplumlardan biridir. Bunca darbe, oyun, savaş ve çatışma bölgesi içinde Türkiye Kişilikli politikası ile geleceği inşa etmektedir..

Geçmişte olduğu gibi bugünde,Türkiye bölgesel ve tarihten gelen coğrafi  ve jeopolitik konumu gereği istesede istemesede  Ortaasya ve ortadoğu da yazıp çizilen tüm küresel projelerin odak noktasında oluyor.

Coğrafi ve jeopolitik konumundan dolayı olarak Küresel oyunun merkezinde oldukçada, ABD nin Türkiyeyi  asla gözardı etmeyeceği muhakkak.

Gözardı edemeyeceği gibi Türkiyeyi sürekli bazı kartlarla geçmişte yaptığı gibi bugünde  (musul kerkük sorunu, kürt kartı,Asala, ermeni meselesi, PKK, YPG vs…….) nasıl etkisiz eleman yaparım hesabındadır..

Türkiyeyi şu anda vuran suriyedeki kartlar (YPG,Esed,Daeş vs..) bertaraf edilip tıpkı Asala gibi ortadan kaldırılsa bile,yerine ABD veya Bölgeyi dizayn eden başka Güçler tarafından başka bir terör kartı konur..

Burada önemli olan,Dünyayı iyi algılamak,Tarihin akış yönünü iyi tespit etmek ve ona göre pozisyon almasını bilmek.Az hasarla yola devam etmeyi başarabilmektir.

Eskiden ödev yükü altında ezilen bir ülke vardı,Şimdi,bölgesel ve küresel sorunların çözümünde paydaş bir ülke.

O nedenle, Türkiyenin uluslararası arenada konuşlandığı yeni konumu ve enerji bölgelerindeki Jeo-stratejik pozisyonu,Türkiye için yumuşak ve hassas bölge olan güvenli bölge ve bölgedeki kürt kartı emperyal dünya için Asla bir kenara bırakılacak bir araç değildir.

Türkiye,İran, Suriye ve Irak için Hayati derecede önemli olan bu kart, güvenli bölgenin   İsrail in güvenliğine endexlenerek kurulacak Karakol devletçiğe dönüştürülmesi sadece bölge ülkelerini uzun vadede dahada istikrarsızlaştıracak ve kaosa sürükleyecektir.

Bu aşamada ;Amerikan Neoconları, İsrail derin devleti ve küresel sermayenin odağına yerleştiği bu uluslararası derin yapının takınacağı tavır,Bölge ve Suriye sorununun çözümü sürecinde etkili olmaktır..

Türkiyenin Bu süreci sorgulayıcı ve yazılıp çizilen projeyi bozma girişimi Emperyal tarihi açısından bir milat tır..

Fakat binlerce yıllık bir tarih, kültür ve sağduyu karşısında bazı şeylerin rahat değişmeyeceğini  anlamak için ABD nin 250 yıllık tarihi yetmiyor ne yazık ki..

Vesselam..

Tarık Ziya GÜCÜM (tarikziya21@gmail.com)

 

 

 

 



Bu yazı 139 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI