Bugun...


Zeki Dilek

facebook-paylas
VERGİMİZ BİZDE KALSIN
Tarih: 11-10-2020 18:39:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:39:00


Türkiye’deki  Vergi Sistemine göre bir Şirketin MERKEZİ hangi şehirde ise o Şirketin Vergileri de o şehirde ödenir. Bu durum sadece kendi şehrinde ticaret yapan bir Şirket için gayet normaldir.

Ulusal ölçekte birden çok şehirde şubeleri olan bir Şirket olunca ise bu durum normal karşılanmamalıdır. “A” firmasının merkezi İstanbul’da diyelim. Bu Şirketin merkezi İstanbul olmakla beraber Diyarbakır gibi onlarca şehirde de Şubesi vardır. Mevcut yasalara göre bu Şubeler Diyarbakır’da ve diğer şehirlerde kazandıkları paraların vergilerini direkt İstanbul’daki Vergi Dairesine ödemektedir.

Bu düpedüz haksızlıktır. Çünkü böyle olunca Devlet bürokrasisi ve Vatandaşların gözünde Diyarbakır AZ VERGİ VEREN bir şehir olarak Negatif bir algıya sahip olarak görülürken, İstanbul ise ÇOK VERGİ VEREN bir şehir olarak Pozitif bir algıya sahip olarak görülmekte ve bu POZİTİF algı sebebiylede devlet makamları nezdinde Yatırımlar ve diğer bir çok konuda bu Şehrin Şirketleri artı değer kazanıyor. Örneğin, Diyarbakır şirketleri Bankalardan Kredi kullanamazken İstanbul gibi şehirlerin Şirketleri ise tamamen pozitif bir ayrımcılıkla bankalardan her türlü krediyi rahatlıkla kullanabilmektedirler.

Yine mevcut durumdaki Yasalara göre Verginin ödendiği şehir baz alınarak bu verginin bir kısmı verginin ödendiği şehrin BELEDİYELERİNE AKTARILMAKTADIR. Yani Diyarbakır Şehrindeki şubeden kazanılan paranın vergisinin bir bölümü İstanbul’daki Belediyelere aktarılmaktadır. Daha NET bir ifadeyle İstanbul şehri elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan Ülkenin tüm vergilerine ortak olmuş oluyor…

Geçmişte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Sayın Ahmet BİLGİN bu duruma parmak basmış ve bu durumu değiştirmek için harekete geçmişti. Diyarbakır’lı Zengin Holding ve Şirket sahiplerine Firmalarının MERKEZİNİ DİYARBAKIR’A ALDIRMASI çağrısı yapmıştı. Hatta hatırladığım kadarıyla gelecek firmaların merkezleri için yer taahhüdünde bile bulunmuştu. Yazık ki bu çağrısı yeterince karşılık bulmamıştı.

Bugün yapılması gereken en önemli icraatlardan birisi İstanbul Haricindeki TÜM ŞEHİRLERİN MİLLETVEKİLLERİNİN MECLİSE BİR YASA ÖNERGESİ VERMESİDİR. Bu Yasa Önergesi ile TÜM ULUSAL FİRMALAR hangi şehirdeki ŞUBEDE NE KADAR KAZANDIYSA O KAZANCIN VERGİSİNİN O ŞEHİRDE VERİLMESİNİ SAĞLAMALIDIRLAR. Yani Ulusal/Küresel Firmaların Diyarbakır’daki Şubeleri Diyarbakır’da Ne kadar kazandıysa vergisinide yine Diyarbakır’da ödemelidir. Bugünkü teknolojik imkanlarla hangi şubenin ne kadar kazandığının belirlenmesi en fazla 10 dakikalık bir işlemdir.

Diyarbakır’daki ve İstanbul dışındaki TÜM ŞEHİRLERDEKİ STK’lar, YEREL MEDYA, Sanayi Ticaret Odaları ve Belediyeler ve şehrin diğer tüm dinamikleri bu açık haksızlığın giderilmesi için kendi şehirlerinin Miletvekilleri ve İktidardaki partilerine YASAL YOLLARLA BASKI KURMALIDIRLAR.

Bu yasanın çıkması Türkiye’deki Verginin tüm Şehirlere yaygınlaşmasına ve Refahın, Kalkınmanında tüm Şehirlerde DAHA ADİL BİR YAKLAŞIMLA SAĞLANMASINA YOL AÇACAKTIR.

Özetin Özeti, Bizim Vergimiz bize harcanmalı, İstanbul’a değil…



Bu yazı 250 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI