Bugun...



DİYARBAKIR’DA “DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINIYLA ULUSLARARASI 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ SEMPOZYUMU” GERÇEKLEŞTİ

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Dünü Bugünü ve Yarınıyla Uluslararası 15 Temmuz Darbe Girişimi Sempozyumu” düzenlendi.15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen sempozyumun açılış programına, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Prof. Dr. Ezeli Azarkan, Prof. Dr. Kadir Turan, Genel Sekreter M. Sıddık Teksin, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

facebook-paylas
Tarih: 02-05-2024 15:16

DİYARBAKIR’DA “DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINIYLA ULUSLARARASI 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ SEMPOZYUMU” GERÇEKLEŞTİ

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda 15 Temmuz Darbe Kalkışması gecesine ait görüntülerden oluşan video gösterimi yapıldı.

İİBF Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Aslan’ın yaptığı açılış konuşmasında sekiz yıl önce 15 Temmuz’da Türkiye’nin siyasal alanında bir kırılma yaşandığını dile getirdi. Prof. Dr. Aslan, “FETÖ mensubu askerlerin darbe girişimine kalkışmaları, toplum nezdinde bu darbeye karşı durmak bir “bağımsızlık mücadelesi” olarak kabul edilmiştir. İşte tam bu noktada ‘15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı Türkiye halkının tek vücut olarak meydanlara çıkıp FETÖ’ye meydan okuması, demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arkasında durması, esasında ülke için farklı emeller besleyenlere bir mesaj da verilmek istenmiştir” diyerek, sempozyumun ana temasının ‘15 Temmuz Darbe Girişimi’ olmasına karar verildiğini belirtti ve girişimin farklı boyutlarını ele alacak özgün çalışmalarla hem literatüre hem de sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür etti.

“Bu toprakların ilk günden itibaren vatan edilmesinde emeği olan şehitler ve 15 Temmuz şehitlerine Allahtan rahmet diliyorum” diyerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise 15 Temmuz’un Milletin milli iradesi ile Türkiye’nin geçilmez olduğunu, elde edilen bu özgürlüğün kolay bir şekilde verilmeyeceğinin tüm Dünya’ya gösterildiği bir gün olduğunu söyledi.

“15 Temmuz Şeref Madalyamızdır”

“Her yaştan, her görüşten ve her siyasi zümreden insanın bağımsızlık söz konusu olunca bir gecede nasıl kenetlenebileceğini gösterdiği 15 Temmuz, hepimizin haysiyeti ve şeref madalyasıdır” diye vurgulayan Karakoç, bu sempozyumdaki amacın hafızayı diri tutmak olduğunu, geçmişten ders alarak ilerlemek gerektiğini belirtti. Rektör Karakoç, Darbe girişiminin halka anlatılmasında en büyük görevin akademisyenlere düştüğünü söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından açılış paneli gerçekleşti. Prof. Dr. Seyfettin Aslan moderatörlüğünde yapılan panelde Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha birer sunum yaptı.

15 Temmuz'un, Türkiye siyasi tarihinin en büyük olaylarından birisi olduğunu ve bunun birçok açıdan incelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yayla yaptığı sunumda, “15 Temmuz, bazı aklını yitirmişlerin iddia ettiği gibi bir tiyatro, mizansen, iktidar tarafından tezgâhlanan bir oyun değildi; aksine dört başı mamur, çok iyi planlanmış ve örgütlenmiş, iç ve dış ayakları hazırlanmış kanlı bir darbe girişimiydi. 15 Temmuz, karşısında milli iradeyi buldu. Seçmenler, oylarına ve onurlarına sahip çıktılar. Darbe teşebbüsü, şanlı bir direnişle püskürtüldü” diye konuştu.

Prof. Dr. Ömer Çaha da Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Temel Yapılanması, stratejisi, hedefler konularına değindi ve FETÖ’nün ortaya çıkışından itibaren devlet ve toplum içindeki yapılanma sürecini anlattı.

Panelde 15 Temmuz darbesini derinlemesine ele alan konuşmacılar, panel sonunda dinleyicilerin sorularını cevapladı. Açılış programı, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.

Sempozyum, 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Siyaset, Ekonomi, Kültür, Din, Hukuk, Toplum, FETÖ ve Ordu konularında sunumlarla gün boyu devam etti.




Bu haber 574 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI