Bugun...



Kelhaamed Dergisi 16 yaşında

Kürtçe dilinde kültürel alanda çalışmalar yürüten Banga Heq Ji Kelhaamed Dergisi, 16'ncı yıldönümünde düzenlediği programla okuyucularıyla buluştu.

facebook-paylas
Tarih: 25-05-2024 20:25

Kelhaamed Dergisi 16 yaşında


    

 

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Selahaddin Eyyubi Camii Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen program Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başladı.

Sunuculuğunu Selahattin Güler'in yaptığı programda Mehmet Emin Gülsever Kürtçe Kelhaamed şiirini seslendirdi. Okunan şiirin ardından program, Kürt tarihinde yaşanan zulümlerin, katliamların yer aldığı ve Kelhaamed Dergisi'nin öyküsünün anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile devam etti.

İki ayrı oturumda gerçekleşen programda selamlama konuşması yapan Kelhaamed Dergisi yazarlarından Menderes Yıldırım, derginin şu ana kadar yaptığı sosyal ve kültürel alandaki çalışmaları ile Kürtçe dilinin gelişmesine sunduğu katkılardan söz etti.

Medreselerde Kürtçe eğitim alanında karşılaştıkları durumlara ilişkin kısa bir selamlama konuşması yapan İTTİHADUL ULEMA Genel Sekreteri Molla Muhammed Özer'in ardından ilk oturum başladı.

Fatih Taş'ın moderatörlüğünü yaptığı programın ilk oturumunda, ilk konuşmacı olarak söz alan dergi editörlerinden Abdussamed Yalçın, Kelhaamed yazılarıyla Kürt edebiyatı ve kültürüne sunduğu katkılardan bahsederken bundan sonra yapılması gereken çalışmalara vurgu yaptı.

Panelde Zazaca bir konuşma yapan Bingöl Üniversitesi Dr. Öğretim üyesi İbrahim Dağılma'nın aktarımıyla ikinci oturuma geçildi.

İkinci oturumda selamlama konuşması yapan HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı ise, anadilde eğitimin önemine dikkat çekti.

İkinci oturumda, Yazar Vahdettin İnce Kürt edebiyatında önemli bir yer kaplayan Kürtçe "çirok" ifadesiyle tabir edilen hikayelerden, Molla Mahmut Kılınç Kürt tarihini günümüze taşıyan ağıt ve ezgilerden bahsetti. Programa katılım gösteren Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Hêmin Omer Ehmed ise, Soranice bir sunum yaptı.

Program, katılımcıların yönelttiği sorulara verilen yanıtlarla sona erdi. 




Bu haber 603 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI