Bugun...



Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzade Ahmed Naim Uluslararası Sempozyumu başladı

Dicle, Mardin Artuklu ve Bingöl Üniversitesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar Belediyesi, Uluslararası Müslüman Alimler Dayanışma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve Kadim Akademi iş birliğiyle “Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzâde Ahmed Naim Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.

facebook-paylas
Tarih: 06-11-2021 00:12

Güncel Hadis Meseleleri ve Babanzade Ahmed Naim Uluslararası Sempozyumu başladı

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyum açılış programına Vali Münir Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, kanaat önderleri ve ilim insanları katıldı.

Düzenleme Kurulu Başkanı Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali Karakaş, 2018-2019 yıllarında üç farklı sempozyum düzenleyerek Türkiye’den ve dünyadan pek çok bilim insanını bu kadim kentte bir araya getirdiklerini ifade ederek, “Diyarbakır’ımızın bilimle anılmasına vesile olduk. Çünkü Kudüs’ün fethinden sadece bir yıl sonra İslam ile tanışan bu şehir, Anadolu’nun İslamlaşma sürecinin başladığı noktadır ve kıymetli Siraceddin Hocamızın da ifade ettiği gibi Anadolu’nun İslam öğretmenidir. Düzenleme kurulu olarak bizler, bütün bu ilmi çalışmaları ibadet aşkıyla yaptık ve bugün dördüncüsünü gerçekleştirmek üzere bir arada bulunuyoruz’’ dedi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise, ‘’Kur’an-ı Kerim’den sonra en önemli kaynağımız hadisi ve önemli bir mütefekkir olan, ahlakı hayatın bir yaşam şekli olarak gösteren  ve en önemli özelliklerinden Mehmet Akif ile  bir araya getiren önemli özelliği olan kavmiyetçi bir toplum için çok büyük bir hastalık hatta kanserle eş tutan Babanzade Ahmed Naim’in konuşulacağı değerlendirileceği sempozyumumuzda Dicle Üniversitesi olarak sizleri ağırlamaktan ayrı bir onur ve sevinç duyduğumu belirtmek isterim. Üniversiteler sadece lisans  düzeyde eğitimin verildiği yer değil. Aynı zamanda bulunduğu toplumun, coğrafyanın ve ülkenin sorunlarını da değerlendireceği, araştırmalar yapacağı, bilimsel aktivitelerin düzenleneceği bir yer olarak değerlendirmemiz gerekmekte. Dicle Üniversitesi bulunduğu kadim şehrin kadim üniversitesi olarak şehrindeki ve etrafındaki tüm paydaşlarla bunu yerine getirmek için elinden gelen tüm gayretleri göstermektedir’’ diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu da, Babanzade Ahmed Naim’in Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminde özellikle sahih hadis kaynaklarının Türkçe’ye aktarılması konusundaki çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi. İslam’ın Anadolu’daki kapısı olan Diyarbakır’dan böyle önemli bir şahsiyetin ülke ve İslam dünyasının gündemine yeniden taşınmış olmasının önemli olduğunu vurgulayan Karaloğlu, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

ERBAŞ’TAN “MODERN DÜNYADA SÜNNETİN HAYATA REHBERLİĞİ” KONFERANSI

Sempozyumda Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş “Modern Dünyada Sünnetin Hayata Rehberliği” açılış konferansını verdi.

Erbaş, ‘’Konunun önemi bizim için çok önemli. Diyarbakır peygamberler ve sahabeler şehri efendimiz (SAV)’in rabbine irtihalinden 7 sene sonra İslamla buluşmuş ve bugüne kadar değin hiç susmamış olan bir İslam şehri olması münasebetiyle bu sempozyumu bu şehirde yapmış olmak bizim için çok değerli’’ dedi.

Programda Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İbrahim Özcoşar, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ünal koç, birer konuşma yaptılar.

BABANZADE AHMED NAİM KİMDİR?

Osmanlı Devleti'nin son yıllarında yaşayan Babanzade Ahmed Naim, 1872'de Bağdat'ta doğdu. Babası Babanoğullarından ilim ve idare adamlarından biri olan Mustafa Zihni Paşa'dır. Eğitimine Bağdat'ta başlayan Ahmed Naim, Bağdat rüştiyesinin orta kısmını bitirdikten sonra İstanbul'a geldi. Galatasaray Lisesi ve Mülkiye Mektebi'nde eğitimine devam eden Ahmed Naim, Galatasaray Lisesi başta olmak üzere farklı eğitim ve tercüme kurumlarında görevler aldı. 1915 yılında Darülfün'un Edebiyat Fakültesi'nde ders vermeye başlayan Naim, fakültede mantık, felsefe, ruhiyat ve ahlak derslerini okuttu. Naim, bir ara Darülfünun rektörlüğünde de bulundu.




Bu haber 512 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI