Bugun...



“TOPLUM İÇİNDE YAŞAYAN HER İNSAN EDEP KURALLARINI BİLMEKLE YÜKÜMLÜDÜR”

Dicle Üniversitesinde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, toplum içinde yaşayan insanın öncelikle...

facebook-paylas
Tarih: 31-03-2018 07:43

“TOPLUM İÇİNDE YAŞAYAN HER İNSAN EDEP  KURALLARINI BİLMEKLE YÜKÜMLÜDÜR”

Dicle Üniversitesinde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, toplum içinde yaşayan insanın öncelikle bilmekle yükümlü olduğu kurallar çizelgesinin edep olduğunu; bunu belirleyenin de din olduğunu söyledi.

İstanbul İbn-i Haldun Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda Mavera Gençlik Kulübü tarafından düzenlenen 'Çağın Değerler Problemi' adlı konferansa katılarak bir konuşma yaptı.

İnsanın iki katlı bir varlık olduğunu söyleyen Duralı, "Bir tarafı tamamıyla canlılığa dönüktür, bu onun beşer tarafıdır ve burada söz konusu olan bilimsel, biyotik yasalardır, kurallardır. Öbür tarafı ise kültür yönüdür. Tamamen farklı bir hadisedir kültür dediğimiz hadise. Dünyaya beşer olarak geliyoruz, beşer olarak dünyaya geldikten hemen sonra yetişmemiz kültür ortamında cereyan etmektedir. Bu kültür ortamında bizi ilk karşılayan eğitimdir. Eğitiliyoruz ve eğitimimizin başını çeken kadındır, annemizdir. İslam’da topluma anne çıkışlı, anne kucağından ortaya çıkmış bir topluluk gözüyle bakılır. İnsan dünyaya geldiğinde hiçbir hareket,i hiçbir tavrı ortada yoktur. Her şey öğrenmeyle karşımıza çıkmaktadır. Yürümeyi öğreniyoruz, okumayı öğreniyoruz, yemeyi, içmeyi ve hepsinden önemlisi dilimizi öğreniyoruz. Bunlar olmazsa öğrenmediğimiz takdirde hayatımızı idame ettiremeyiz, yaşayamayız. İnsanın ortaya koyduğu kendisine doğanın vermediği, doğadan almadığı nice değer varsa bunlar kültür başlığı altında toplanmaktadır." dedi.

Hiçbir zaman, hiçbir yerde insanın tek başına varlığını sürdüremeyeceğini belirten Duralı, varlığın ancak ve ancak topluluk içinde sürdürülebileceğini ifade etti.

Toplum içinde yaşayan insanın edep kurallarını bilmekle yükümlü olduğunu belirten Duralı, "Toplum içinde yaşayan insanın evvelemirde bilmekle yükümlü olduğu kurallar çizelgesi edeptir ve bunu belirleyen dindir. İster fetişist, ister totemci, ister çok tanrılı, ister tek tanrılı ne çeşit olursa olsun o din edebi ortaya koymakla yükümlüdür. Bu edebi, insan ötesi dünyayı aşan bir güce yahut güçlere bağlayarak ortaya koymaktadır. Dünyanın maddi yapısına bağlı olmayan bu yapıyı aşan âleme maneviyat diyoruz. Her din, kendisini maneviyata dayandırır." diye konuştu. 




Bu haber 36 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI