|
Tweet |
Mehmet Zeki Özer
Toplantı kapsamında, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram tarafından “Bitki Reçete Sistemi” konulu kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, yeni düzenlemelerin tarımsal üretimde oluşturacağı değişiklikler ve sistemin uygulama esasları detaylı şekilde ele alındı.
Programa Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, İl Müdür Yardımcısı Zülkif Orak, şube müdürleri, ilçe müdürleri ve teknik personel de katılım sağlayarak süreci yerinde takip etti.
Yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirme yapıldı
Toplantıda, 13 Aralık 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmelikler çerçevesinde yürürlüğe giren uygulamalar hakkında bilgi verildi. Özellikle bitki koruma ürünlerinin doğru kullanımı, denetimi ve kayıt altına alınması konuları ön plana çıktı.
Yetkililer tarafından yapılan bilgilendirmede, B-Reçete Sistemi ile birlikte artık bitki koruma ürünlerinin rastgele kullanımının önüne geçilmesinin hedeflendiği vurgulandı. Sistem sayesinde ürünlerin kim tarafından, hangi gerekçeyle ve hangi dozda kullanıldığının kayıt altına alınacağı ifade edildi.
Ayrıca Üretici Kayıt Defteri uygulaması ile tarımsal faaliyetlerin daha şeffaf ve izlenebilir hale getirileceği belirtildi.
Geniş katılım sağlandı
Toplantıya yalnızca kamu kurum temsilcileri değil, aynı zamanda sahada doğrudan uygulama yapan paydaşlar da katıldı. BKÜ satışı yapan kişiler, reçete yazma yetkisine sahip teknik personeller ve üreticiler de toplantıda yer alarak yeni sistem hakkında bilgilendirildi.
Yetkililer, bu sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesi için tüm paydaşların iş birliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Amaç: Daha güvenli ve sürdürülebilir tarım
Uygulamanın temel amacının; tarımsal üretimde insan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek bilinçsiz ilaç kullanımını azaltmak, gıda güvenliğini artırmak ve sürdürülebilir tarım politikalarını güçlendirmek olduğu ifade edildi.
B-Reçete Sistemi’nin yaygınlaşmasıyla birlikte, tarımda denetim mekanizmalarının güçleneceği ve üretim sürecinin daha kontrollü bir yapıya kavuşacağı değerlendiriliyor.
