Bugun...



Diyarbakır’da Güneydoğu Yerel Zincirler Fuarı Açıldı: Üretici ile Perakendeci Dayanışması Ön Planda

Diyarbakır’da yerel ekonomiyi güçlendirmek ve üretici ile perakendeciler arasındaki dayanışmayı görünür kılmak amacıyla düzenlenen Güneydoğu Yerel Zincirler Fuarı, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Türkiye Perakendeciler Federasyonu iş birliğiyle gerçekleştirildi ve 70 ilden 49 firmanın katılımıyla bölgenin ticari hareketliliğine katkı sağlamayı hedefledi.

facebook-paylas
Tarih: 07-04-2026 16:53

Diyarbakır’da Güneydoğu Yerel Zincirler Fuarı Açıldı: Üretici ile Perakendeci Dayanışması Ön Planda

Mehmet Zeki Özer

 

 

Açılış törenine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, ilçe belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı. Gösterilerle başlayan programın ardından açılış konuşmaları yapıldı ve fuarın kurdelesi kesilerek ziyaretçilere kapısı açıldı.

 

“Üretici ile Perakendeci Dayanışması Görünür Oluyor”

 

Fuarın açılışında konuşan Eşbaşkan Doğan Hatun, etkinliğin en önemli yönünün üreticiler ile perakendecileri bir araya getirmesi olduğunu vurguladı. Hatun, “Bence en kıymetli kısım burada. İlk defa belki de üretim yapanlar ile üretimi halka sunan perakendecilerin birlikte dayanışma ördüğü bir alan olarak değerlendiriyoruz bu fuarı” dedi.

 

Hatun, fuar sayesinde toplum içindeki dayanışmanın görünür hale geldiğini belirterek, yerel üreticilerin kendi ayakları üzerinde durabileceği, küçük üreticilerden kooperatiflere, kadın üretim kooperatiflerine kadar herkesin kendini ifade edebileceği alanların çoğaltılması gerektiğini ifade etti.

 

Diyarbakır’ın 12 Bin 500 Yıllık Üretim Kültürü

 

Diyarbakır’ın tarihi ve üretim geleneğine de değinen Hatun, kentin 12 bin 500 yıllık geçmişine dikkat çekti. Özellikle Hevsel Bahçeleri’nin bu üretim geleneğinin önemli bir parçası olduğunu belirten Hatun, “Kenti gezdiğinizde 12 bin 500 yıllık tarihin izlerini görürsünüz. Buğdayla başlayıp birçok bitkinin ilk toprakla buluştuğu Mezopotamya toprakları ve Hevsel Bahçeleri bugün de dimdik ayakta. Burası aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan bir alandır” dedi.

 

Barış ve Toplumsal Dayanışma Mesajı

 

Ortadoğu’daki çatışmalara da değinen Eşbaşkan Hatun, barış, birlikte yaşam ve toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Hatun, “Ortadoğu’da çok büyük bir savaş var. Ortadoğu halkının kendisi savaşa doymuş. Bizler en azından kendi ülkemizde, kendi coğrafyamızda ve buradaki bütün halkların birlikte, eşit, adil, kendini özgürce ifade edebileceği bir ortam oluşturmak zorundayız. Tam da bunlar olduğunda üretim ve dayanışma ağları güçlü kalabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

Hatun, Diyarbakır’ı bu bağlamda “binlerce yıldır halkların birbirine sırt vererek ayakta kaldığı kadim bir kent” olarak tanımladı ve farklı medeniyet, ırk, inanç ve siyasi görüşlerin bir arada yaşamayı başardığı örnek bir şehir olduğunu vurguladı.

 

Tarihi Ticaret ve Kültür Merkezi

 

Diyarbakır’ın tarih boyunca İpek Yolu üzerindeki konumu sayesinde önemli bir ticaret merkezi olduğunu hatırlatan Hatun, kentin kültürel ve ekonomik mirasına değindi. “Farklı inançların, kültürlerin ve düşüncelerin bir arada yaşadığı güçlü bir kenttir. Binlerce yıllık kültürü yok etmeye yönelik yaklaşımlara rağmen bu kent üretimiyle ve kültürüyle varlığını sürdürmektedir” dedi.

 

Ekonomik Dayanışma ve Geleceğe Yatırım

 

Fuarın ekonomik boyutuna da değinen Hatun, geçmiş 50 yılın çatışmalı süreçlerinin kentlerin ekonomik gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi. Ancak barış ve özgürlüklerin güçlendiği bir ortamda, insanların doğdukları yerde doyabileceği kentler oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti. Hatun, bu tür fuar ve organizasyonların ekonomik dayanışmayı büyüteceğini ve yerel üretimin güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

 

Konuşmaların ardından Eşbaşkan Hatun ve beraberindekiler, fuar alanındaki stantları gezerek üreticilerle sohbet etti, ürünleri inceledi ve bölgesel ticaretin güçlendirilmesi için yapılabilecek iş birliklerini değerlendirdi.

 

Fuar, hem Diyarbakır’ın kültürel mirasını hem de bölgedeki üretici-perakendeci dayanışmasını görünür kılan önemli bir organizasyon olarak dikkat çekti.




Bu haber 627 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DİYARBAKIR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI