|
Tweet |
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden Diyarbakır’a gelen tarım işçileri, yaklaşık 25 gündür kurutmalık domates sezonunda çalışıyor. Kavurucu sıcaklıklar altında sürdürülen mesai, işçilerin yanı sıra aileleri için de zorlu yaşam koşullarını beraberinde getiriyor.
Domatesler sofradan önce uzun bir süreçten geçiyor
Tarlada hasat edilen domatesler kasalara, ardından römorklara yüklenerek kurutma alanlarına taşınıyor. Burada sergilere dökülen domatesler, sabahın erken saatlerinde kesiliyor ve tuzlandıktan sonra yaklaşık bir hafta boyunca güneş altında kurumaya bırakılıyor.
Kurutma işleminin tamamlanmasının ardından domatesler yeniden toplanıyor, süpürülüyor ve çuvallara dolduruluyor. Son aşamada ise kurutulmuş domatesler çürük, toz ve yabancı maddelerden ayıklanarak araçlara yükleniyor. Hazırlanan ürünler tırlarla İzmir’e gönderiliyor, buradan da Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
“Çok zorlu bir süreç”
Yaklaşık 8-10 yıldır domates kurutma sektöründe çalışan Ferhat Ay, sezonun her yıl temmuz ayının ortalarında başlayıp ağustos sonuna kadar devam ettiğini söyledi.
Suruç’tan Diyarbakır’a geldiklerini belirten Ay, “Gecenin karanlığında geliyoruz, akşam 19.00-20.00’ye kadar çalışıyoruz. Sürekli güneşin altındayız. Bu kavurucu sıcak çuvala vurduğu zaman ekstra bir sıcak oluyor. Hava sıcaklığı 40 derece ise bu 55-60 dereceye kadar çıkıyor. Çok zorlu bir süreç.” dedi.
Ailesiyle birlikte çalışmak için Diyarbakır’a geldiğini anlatan Ay, aynı bölgede yaklaşık 8-9 ailenin bulunduğunu ifade etti. Ay, barınma ve temel ihtiyaçların karşılanmasında da güçlük yaşadıklarını belirterek, “Yeme, içme, duş ve lavabo ihtiyaçlarını karşılamak kolay değil. Ama mecburuz. Memleketimizde çalışma imkanı olmadığı için buraya gelip çalışıyoruz.” diye konuştu.
“Yevmiyemiz bin lira, bu işçiliğe değmiyor”
Tarım işçisi Serdar Çakar ise mesainin sabah saat 04.00’te başladığını söyledi. Günlük 800-900 kasa domates doldurduklarını belirten Çakar, çalışma temposunun oldukça ağır olduğunu ifade etti.
Çakar, “Sabah 04.00’te geliyoruz, 05.00 gibi buraya varıyoruz. Günlük 800-900 kasa domates dolduruyoruz. Acele ediyoruz. Burada yaklaşık 24-25 kişi çalışıyoruz. Günlük yevmiyemiz bin lira, bu işçiliğe değmiyor, çok az. Gün boyu güneşin altındayız.” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 25 gündür çalıştıklarını ve sezonun 15-20 gün daha devam edeceğini belirten Çakar, ailesi ve kardeşleriyle birlikte çalıştığını söyledi.
Öğrenciler de ailelerine destek oluyor
Domates kurutma işinde çalışan öğrencilerden Mustafa Başay da ağır çalışma koşullarına rağmen ailesine destek olmak için çalıştığını anlattı.
Domates toplama, kesim ve tuzlama işlerinde görev aldığını belirten Başay, “Saat 03.00 gibi kalkıyorum, gece 00.00’a kadar çalıştığım oluyor. Anne ve babamla beraber geldik. Okul açıldığında tekrar okuluma gideceğim.” dedi.
Diyarbakır’da yaz sıcağının en yoğun yaşandığı dönemde sürdürülen domates kurutma mesaisi, tarım işçilerinin zorlu çalışma ve yaşam koşullarına rağmen ekmek mücadelesini gözler önüne seriyor.