|
Tweet |
Mehmet Zeki Özer
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Mezopotamya Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen kapsamında belediye, seralarda yetiştirdiği yerel tohum fidelerini çiftçilere ücretsiz ulaştırdığını açıkladı. Ancak bazı üreticiler, bu tür desteklerin “sembolik kaldığını” ve tarımsal sorunlara kalıcı çözüm üretmediğini savundu.
Fuar alanında yapılan açıklamalarda belediye yetkilileri, yerel tohumların korunması, su tasarrufu ve dışa bağımlılığın azaltılması hedeflerinden söz ederken; üreticiler artan girdi maliyetleri, sulama sorunları ve pazarlama sıkıntılarının fidelerle çözülemeyeceğine dikkat çekti.
Eleştiriler özellikle desteklerin sürekliliği ve kapsamı üzerinde yoğunlaştı. Bazı çiftçiler, “Fide dağıtımı önemli ama asıl ihtiyaç sulama altyapısı, gübre ve mazot desteği” diyerek daha kapsamlı tarım politikaları talep etti.
Öte yandan belediyenin kadın yaşam merkezlerinde üretilen doğal ürünleri fuarda sergilemesi de olumlu karşılanmakla birlikte, üretimin ölçeği ve ekonomik sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri dile getirildi.
İklim değişikliği ve su krizi vurgusu yapılmasına rağmen, bazı katılımcılar yerel tohum çalışmalarının sahada karşılık bulabilmesi için daha geniş ölçekli tarımsal planlamaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Fuar 25 Nisan’a kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam ederken, yapılan desteklerin “kalıcı tarım politikalarına dönüşüp dönüşmeyeceği” tartışma konusu olmaya devam ediyor.