Bugun...



DEM Partili Eren’den Çocukların Sosyal Alanlara Erişimi, Diş Hekimliğinde Uzmanlık ve Anız Yangınları İçin Meclis Girişimi

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, çocukların güvenli sosyal alanlara erişimindeki eksiklikler, diş hekimliğinde uzmanlık eğitimiyle ilgili tartışmalar ve anız yangınlarının yarattığı çevresel sorunlara ilişkin hazırladığı araştırma ve soru önergelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.

facebook-paylas
Tarih: 17-06-2026 19:55

DEM Partili Eren’den Çocukların Sosyal Alanlara Erişimi, Diş Hekimliğinde Uzmanlık ve Anız Yangınları İçin Meclis Girişimi

Mehmet Zeki ÖZER

 

Eren, özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerine çıktığı Diyarbakır’da çocukların serinlemek amacıyla süs havuzlarına girmesine ilişkin görüntülerin kamuoyuna yansıdığını belirterek, bu durumun yalnızca bir güvenlik sorunu olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Süs havuzlarının elektrik tesisatı, hijyen koşulları ve fiziksel güvenlik açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çeken Eren, çocukların bu alanları kullanmak zorunda kalmasının güvenli, erişilebilir ve ücretsiz sosyal alanların yetersizliğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Çocukların oyun, spor ve sağlıklı gelişim haklarının korunmasının sosyal devlet ilkesinin gereği olduğunu vurgulayan Eren, Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kapsamında da kamu kurumlarının sorumluluk taşıdığını hatırlattı. Özellikle Diyarbakır ve bölge illerinde çocukların yararlanabileceği yüzme havuzları, spor tesisleri, gençlik merkezleri ve benzeri kamusal alanların yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Eren, ilgili kamu kurumlarını gerekli adımları atmaya çağırdı.

“Uzmanlık Eğitimi Liyakat ve Fırsat Eşitliği Temelinde Sürdürülmeli”

Milletvekili Eren’in gündeme taşıdığı bir diğer konu ise diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi oldu.

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) aracılığıyla yürütülen uzmanlık eğitimine ilişkin son dönemde ortaya atılan bazı düzenleme iddialarının meslek camiasında tartışmalara neden olduğunu belirten Eren, belirli ücretler karşılığında veya farklı yöntemlerle uzmanlık unvanı verilmesine yönelik girişimlere ilişkin kaygıların arttığını ifade etti.

Türk Dişhekimleri Birliği başta olmak üzere çeşitli meslek örgütlerinin, bu tür uygulamaların uzmanlık eğitiminin niteliğini zedeleyebileceği yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çeken Eren, binlerce genç diş hekiminin yoğun rekabet koşulları altında yıllarca DUS’a hazırlandığını ve uzmanlık eğitimine hak kazanmak için ciddi emek harcadığını söyledi.

Ekonomik imkânlara dayalı alternatif uzmanlık yollarının oluşturulmasının emek, liyakat ve fırsat eşitliği ilkelerine zarar verebileceğini belirten Eren, sağlık alanında uzmanlık eğitiminin bilimsel ölçütler doğrultusunda sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Anız Yangınları İçin Araştırma Talebi

Serhat Eren, Türkiye’nin birçok bölgesinde hasat döneminin ardından yaşanan anız yangınlarını da Meclis gündemine taşıdı.

Anız yakılmasının tarım topraklarının organik yapısına zarar verdiğini, biyolojik çeşitliliği olumsuz etkilediğini ve hava kirliliğine yol açtığını belirten Eren, kuraklık ve iklim krizinin etkilerinin arttığı günümüzde küçük çaplı yangınların dahi geniş alanlara yayılabildiğini ifade etti.

Anız yangınlarının yalnızca çevresel bir sorun olmadığını, aynı zamanda tarımsal üretim, gıda güvenliği ve kırsal yaşam açısından da ciddi sonuçlar doğurduğunu kaydeden Eren, sorunun yalnızca cezai yaptırımlarla çözülemeyeceğini söyledi.

Üreticilerin çoğu zaman maliyet ve ekipman yetersizliği nedeniyle anız yakma yöntemine yöneldiğini belirten Eren, sap parçalama, doğrudan ekim, malçlama ve koruyucu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için kamu desteklerinin artırılması gerektiğini ifade etti.

Toprağın korunmasının çevrenin korunmasının yanı sıra gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarımsal üretim açısından da stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Eren, konuya ilişkin araştırma ve soru önergelerinin ilgili kurumlar tarafından yanıtlanmasını beklediklerini belirtti.




Bu haber 313 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI