Bugun...



Diyarbakır’da hekimlerden teşvik ek ödemelerinde adalet çağrısı

Diyarbakır Hekimsen İl Temsilcisi Dr. Haçım Hizol, teşvik ek ödeme sisteminde Diyarbakır ile çevre iller arasında benzer performans puanlarına rağmen yüzde 50’ye varan ödeme farkları oluşabildiğini belirterek Sağlık Bakanlığı’na inceleme çağrısında bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 12-08-2026 19:19

Diyarbakır’da hekimlerden teşvik ek ödemelerinde adalet çağrısı

Taşkın Çulcu

Diyarbakır’da hekimler, teşvik ek ödeme sistemindeki farklılıkların araştırılması ve ödeme sisteminin daha adil hale getirilmesi talebiyle açıklama yaptı.

 

Diyarbakır Hekimsen İl Temsilcisi Dr. Haçım Hizol tarafından yapılan açıklamada, benzer performans puanlarına ulaşan hekimler arasında Diyarbakır ile çevre iller arasında yüzde 50’ye varan teşvik ek ödeme farkları oluşmasının kabul edilemez olduğu ifade edildi.

 

Açıklamada, Diyarbakır’daki hekimlerin yalnızca kent merkezine değil, çevre il ve ilçelerden sevk edilen hastalara da hizmet verdiğine dikkat çekildi. Özellikle Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bölgesel sağlık hizmeti sunan önemli merkezlerden biri olduğu belirtilerek, hastanenin yoğun hasta başvurusu, komplike vakalar, acil başvurular ve sevklerle karşı karşıya kaldığı kaydedildi.

 

“Diyarbakır sadece Diyarbakır’a hizmet vermiyor”

 

Hizol, hastanenin iş yükünün yalnızca Diyarbakır nüfusu üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, çevre illerden gelen hastaların hekimlerin günlük iş yükünü ve mesleki sorumluluğunu artırdığını ifade etti.

 

Açıklamada şu sorular yöneltildi:

 

Aynı performans puanına ulaşan hekimler neden farklı illerde farklı teşvik ödemeleri almaktadır?

Diyarbakır’daki hekimlerin ödemeleri neden benzer performans gösteren çevre illerdeki hekimlerden yüzde 50’ye varan oranlarda daha düşük olabilmektedir?

Bu farkın objektif ve bilimsel bir gerekçesi var mıdır?

Diyarbakır’ın bölgesel sağlık hizmeti yükü hesaplamalara yeterince yansıtılmakta mıdır?

Ödemelerin hesaplanmasında teknik hata, uygulama farklılığı veya mevzuata aykırılık bulunmakta mıdır?

Bakanlığa karşılaştırmalı inceleme çağrısı

 

Hekimsen, Sağlık Bakanlığı’ndan Diyarbakır’daki teşvik ek ödeme uygulamasının çevre illerle karşılaştırmalı olarak incelenmesini istedi.

 

Benzer performans puanlarına sahip hekimlerin farklı illerde aldıkları teşvik ödemelerinin objektif biçimde karşılaştırılması gerektiği belirtilen açıklamada, ortaya çıkan farkların hangi kriterlerden kaynaklandığının kamuoyuna açıklanması talep edildi.

 

Hizol, herhangi bir teknik hata, yanlış uygulama veya hesaplama problemi bulunması halinde bunların giderilmesini; sistemin mevzuata uygun çalıştığının tespit edilmesi durumunda ise büyük ödeme farklılıklarının nedenlerinin bilimsel, objektif ve şeffaf biçimde açıklanmasını istedi.

 

“Hekimlik katsayı tutturma yarışı değildir”

 

Açıklamanın bir diğer başlığını ise performans ve katsayı sistemi oluşturdu. “Beyaz Reform” sonrasında kurum hedef katsayısı ve bireysel hedef katsayısı gibi uygulamalarla ödeme sisteminin giderek daha karmaşık hale geldiği savunuldu.

 

Hekimlerin görevinin katsayı tutturmak değil, hastayı muayene etmek, doğru tanı koymak ve tıbbi gereklilik doğrultusunda nitelikli sağlık hizmeti sunmak olduğu vurgulandı.

 

Açıklamada, sağlık hizmetinin daha fazla işlem yapanın daha fazla kazandığı bir sisteme dönüştürülmemesi gerektiği belirtilerek, “Hasta bir puan değildir. Tıbbi işlem bir gelir hedefi değildir. Hekim bir performans çalışanı değildir.” ifadeleri kullanıldı.

 

“Çözüm daha fazla katsayı değil, adil ücret sistemi”

 

Hekimlerin temel ücretlerinin güçlendirilmesi, ödeme sisteminin sadeleştirilmesi ve hekim gelirlerinin öngörülebilir hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

 

Hekimsen ayrıca, hekim gelirinin önemli bir bölümünün performans kriterleri, kurum katsayıları ve bireysel hedeflere bağlı olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek emekliliğe yansıyan, güvenceli ve öngörülebilir tek kalem maaş sistemi çağrısında bulundu.

 

Açıklamanın sonunda Sağlık Bakanlığı’na; Diyarbakır’daki teşvik ek ödeme farklarının incelenmesi, hesaplamaların şeffaflaştırılması, varsa uygulama hatalarının tespit edilmesi, benzer performansa benzer ödeme ilkesinin hayata geçirilmesi ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bölgesel sağlık hizmeti yükünün dikkate alınması çağrısı yapıldı.

 

Hekimsen, taleplerinin ayrıcalık değil adalet olduğunu vurgulayarak, “Diyarbakır’daki teşvik ek ödeme adaletsizliği giderilsin, eşdeğer performansa eşdeğer ödeme yapılsın” mesajını verdi.




Bu haber 429 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI