|
Tweet |
Mehmet Zeki Özer
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Diyarbakır Kültür Yolu Festivali, kent genelinde gerçekleştirilen kültür ve sanat etkinliklerinin ardından sona erdi. Dokuz gün boyunca konserlerden sergilere, söyleşilerden atölyelere ve tiyatro gösterilerine kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapan festival, son gününde de her yaştan katılımcıyı bir araya getirdi.
Festivalin kapanış gününde Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mirası ele alınırken, geleneksel deri işçiliği tanıtıldı. Çocuklar ise “Panda Pufi” ve “Bremen Mızıkacıları” oyunlarıyla tiyatronun renkli dünyasında keyifli anlar yaşadı.
DİYARBAKIR’IN KÜLTÜREL HAFIZASI MASAYA YATIRILDI
Kayapınar İlçe Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen “Surların Gölgesinde, Bilginin İzinde Diyarbekir Hafızası” söyleşisinde, Diyarbakır’ın tarihsel, kültürel ve edebi birikimi farklı yönleriyle ele alındı.
Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği tarafından gerçekleştirilen programda, kentin geçmişten günümüze uzanan kültürel mirası ve tarihi surların şehir kimliğindeki yeri değerlendirildi. Söyleşide, Diyarbakır’ın az bilinen yönlerine dikkat çekilirken, tarih, sanat ve edebiyatın kentin kimliğinin şekillenmesindeki rolü üzerinde duruldu. Kentin kültürel hafızasının korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine vurgu yapıldı.
GELENEKSEL DERİ SANATI TANITILDI
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde Zeynep Battal eşliğinde gerçekleştirilen Deri Atölyesi’nde katılımcılar, geleneksel Türk deri sanatının tarihsel gelişimi ve kullanım alanları hakkında bilgi edindi.
Orta Asya’ya uzanan köklü geçmişiyle dikkat çeken deri işçiliğinin zaman içerisindeki değişiminin anlatıldığı atölyede; derinin ayakkabı, tulum, eyer ve kitap cildi gibi farklı ürünlerdeki kullanımına değinildi. Özellikle geleneksel ciltçilikte kullanılan ince işçilik ve süsleme teknikleri tanıtıldı.
Atölyede, deri sanatının yalnızca günlük yaşamın bir parçası olmadığı, aynı zamanda kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasında da önemli bir yere sahip olduğu vurgulandı.
ÇOCUKLAR TİYATROYLA BULUŞTU
Festivalin son gününde çocuklar için düzenlenen tiyatro gösterileri de yoğun ilgi gördü. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi’nde sahnelenen “Panda Pufi”, dostluk, cesaret ve dayanışma temalarını eğlenceli bir hikâyeyle çocuklara aktardı.
Ormandaki hayvanları korkutarak istediğini yaptıran Aslan’a karşı arkadaşlarını korumaya çalışan cesur tavşan Pufi’nin macerası, minik izleyicilere birlikte hareket etmenin ve zorluklar karşısında cesur davranmanın önemini anlattı.
Aynı sahnede izleyiciyle buluşan “Bremen Mızıkacıları” ise çiftlikten ayrılmak zorunda kalan köpek, kedi, horoz ve eşeğin yeni bir hayat kurma yolculuğunu sahneye taşıdı. Kendi orkestralarını kurmayı hayal eden dört hayvanın macerası, müzik ve dans eşliğinde anlatılırken çocuklara arkadaşlık, yardımlaşma ve dayanışma mesajları verildi.
FESTİVALİN YENİ DURAĞI MARDİN
Diyarbakır’da dokuz gün boyunca süren kültür ve sanat etkinliklerinin tamamlanmasının ardından Türkiye Kültür Yolu Festivali, Mardin’de devam ediyor.
17 Ekim’de başlayan Mardin Kültür Yolu Festivali, 25 Ekim’e kadar konserler, sergiler ve farklı kültür-sanat etkinlikleriyle sanatseverleri ağırlayacak. Böylece festival coşkusu, Diyarbakır’ın ardından tarihi ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan Mardin’de yaşanmaya devam edecek.