Bugun...



Doğru Yol Partisi’nden Merz’e İsrail Tepkisi: “Demokrasiyi Hukuksuzluğun Kılıfı Haline Getirmeyin”

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Bilal Kaya, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in İsrail’e yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. Kaya, İsrail’in Orta Doğu’daki politikalarının “demokrasi” söylemiyle meşrulaştırılmasının uluslararası hukuk ve insan hakları açısından kabul edilemez olduğunu savundu.

facebook-paylas
Tarih: 01-09-2026 00:34

Doğru Yol Partisi’nden Merz’e İsrail Tepkisi: “Demokrasiyi Hukuksuzluğun Kılıfı Haline Getirmeyin”


Mehmet Zeki Özer
Doğru Yol Partisi Dış İlişkiler Başkanlığı, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in İsrail’i Orta Doğu’daki “tek demokrasi” olarak nitelendiren açıklamalarına ilişkin yazılı bir değerlendirme yayımladı.

DYP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Bilal Kaya imzasıyla yayımlanan açıklamada, demokrasi kavramının yalnızca seçimlerden ibaret olmadığı vurgulanarak, temel insan hakları, yaşam hakkı ve uluslararası hukuka saygının demokratik değerlerin ayrılmaz parçaları olduğu ifade edildi.

“Demokratik değerler aşındırılıyor”
Açıklamada, Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çekilerek, sivillerin yaşamını yitirdiği bir ortamda İsrail’in “bölgenin tek demokrasisi” şeklinde tanımlanmasının demokratik değerleri zedelediği ileri sürüldü.

Bilal Kaya, İsrail’in bölgedeki uygulamalarının uluslararası hukuk ve insan hakları açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bir devletin demokratik niteliği, uluslararası hukuka ve insan haklarına yönelik tutumundan bağımsız düşünülemez” mesajı verdi.

Almanya-İsrail ilişkileri eleştirildi
DYP açıklamasında, Almanya ile İsrail arasındaki ilişkilerin tarihsel boyutuna da değinildi. Almanya’nın dış politikasında İsrail’in güvenliğinin özel bir yere sahip olduğu ve bu yaklaşımın “Staatsräson” kavramıyla ifade edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı ve Holokost nedeniyle taşıdığı tarihsel sorumluluğun, günümüzde İsrail hükümetinin politikalarına yönelik eleştirilerin önüne geçmemesi gerektiği savunuldu.

Kaya, “Tarihsel sorumluluk, günümüzde yaşanan hukuksuzluklara koşulsuz destek verme gerekçesi olamaz” görüşünü dile getirdi.

“Çifte standart küresel adalet duygusunu zedeliyor”
DYP, Batılı ülkelerin insan hakları ve uluslararası hukuk konusunda İsrail söz konusu olduğunda farklı bir tutum sergilediğini de öne sürdü.

Açıklamada, Almanya ve diğer Batılı devletlerin İsrail’e yönelik politikalarının “çifte standart” tartışmalarını beraberinde getirdiği belirtilirken, bu yaklaşımın küresel ölçekte adalet duygusunu ve Avrupa’nın savunduğu değerlerin inandırıcılığını zayıflattığı ifade edildi.

“İki devletli çözümün önü açılmalı”
Doğru Yol Partisi, Orta Doğu’da kalıcı barış ve istikrarın tek taraflı politikalarla sağlanamayacağını belirterek, Filistin halkının haklarının güvence altına alınması ve bölgede kalıcı bir barışın tesis edilmesi çağrısında bulundu.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Bilal Kaya, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Alman hükümetine yönelik çağrısında, İsrail’in politikalarının “demokrasi” söylemiyle meşrulaştırılmasından vazgeçilmesini ve daha dengeli bir dış politika izlenmesini istedi.

Kaya, Almanya’nın tarihsel sorumluluğunu geçmişin yüküyle değil, bugün adil bir küresel düzenin oluşmasına katkı sağlayarak yerine getirmesi gerektiğini savundu.

Açıklama, “Türkiye, bölgesel barışın ve uluslararası hukukun teminatı olmaya devam edecektir” ifadeleriyle sona erdi.




Bu haber 399 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI