Bugun...



Diyarbakır'da Halk Ekmek Fabrikası hizmete açıldı: "Kâr için değil halk için üretim"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin halkçı belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiği Halk Ekmek Fabrikası düzenlenen törenle hizmete açıldı.

facebook-paylas
Tarih: 13-07-2026 20:43

Diyarbakır'da Halk Ekmek Fabrikası hizmete açıldı:

 

 Eşbaşkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun, projenin yalnızca uygun fiyatlı ekmek üretimiyle sınırlı olmadığını; kadın istihdamını artıracak, yerel ekonomiyi güçlendirecek ve yoksullukla mücadeleye katkı sunacak sosyal bir yatırım olduğunu vurguladı.

Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'nde 4 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurulan Halk Ekmek Fabrikası, yaklaşık 11 ayda 235 milyon liralık yatırımla tamamlandı. Tam otomatik ve son teknoloji makine parkuruyla hizmet verecek şekilde tasarlanan tesiste hijyen standartlarının en üst seviyede gözetildiği belirtildi. Günlük üretim kapasitesi 100 bin ekmek olarak planlanan fabrikada üretime ilk etapta günlük 40 bin ekmekle başlanacak.

Yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlaması hedeflenen tesiste üretilen ekmekler, kent genelinde hizmet verecek 43 Nanê Gel satış büfesi aracılığıyla yurttaşlara ulaştırılacak. Tesiste üretilecek 210 gram ekmek ise 10 TL'den satışa sunulacak.

Geniş katılımlı açılış

Fabrikanın açılışı geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirildi. Törene Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ile Doğan Hatun'un yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, DBP İl Eşbaşkanları Ahmet Doğan ve Ruçem Vefa Elyakut, milletvekilleri, ilçe belediye eşbaşkanları, DBB Genel Sekreteri Serdar Bakıroğlu ve genel sekreter yardımcıları, sivil toplum örgütü temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Açılış programı erbane gösterisiyle başladı. Fabrikanın önüne kurulan ekranda Halk Ekmek Fabrikası'ndaki üretim sürecini anlatan görüntüler izletildi.

Bucak: Kentin öncelikli ihtiyacına göre planlandı

Açılışta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, Halk Ekmek Fabrikası'nın 11 ayda tamamlandığını belirterek tesisin kurulma sürecine ilişkin bilgi verdi.

Alanın ilk etapta pazar yeri olarak planlandığını, daha sonra burada bir kütüphane yapılmasının düşünüldüğünü aktaran Bucak, kentin öncelikli ihtiyaçlarının değerlendirilmesi sonucunda Halk Ekmek Fabrikası'nın kurulmasına karar verildiğini söyledi.

Ekonomik kriz ve derinleşen yoksulluğun belediyenin öncelikli çalışma alanlarından biri olduğunu ifade eden Bucak, bu doğrultuda Halk Ekmek Projesi'nin hayata geçirildiğini belirtti.

Fabrikanın günlük 100 bin ekmek üretim kapasitesine sahip olduğunu, ancak ilk etapta günlük 40 bin ekmek üretileceğini dile getiren Bucak, kent genelinde 43 halk ekmek büfesinin hizmet vereceğini söyledi.

Yaklaşık 100 kişilik istihdam hedeflediklerini ifade eden Bucak, şu anda görev yapan 60 çalışanın 50'sinin kadın olduğunu belirterek kadın çalışanların halk ekmek büfelerinde görev alacağını kaydetti.

"Yerel ekonomiyi canlandıracağız"

Halk Ekmek Projesi'nin yalnızca uygun fiyatlı ekmek üretiminden ibaret olmadığını vurgulayan Bucak, şunları söyledi:

"Bu ve benzeri projelerin devamıyla kentimizde hem yoksullukla mücadele hem kendi üretimlerimizi yine bu kentte tüketmek, dağıtmak üzerinden bir yerel ekonomiyi, bir kırsal ekonomiyi canlandırabilme şansını bu ve benzeri projelerde bulabileceğiz, yaşatabileceğiz."

Hatun: "Burası halkın işletmesidir"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Doğan Hatun da Halk Ekmek Fabrikası'nın Diyarbakır halkına verilen sözlerden biri olduğunu belirterek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Fabrikanın doğrudan halkın işletmesi olduğunu vurgulayan Hatun, tesisin kâr amacıyla kurulmadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Halkımız şundan emin olsun ki bizim burada kâr etmek gibi bir amacımız kesinlikle yoktur. Buranın tüm geliri yalnızca bu işletmenin ayakta kalması ve kendi kendini döndürebilmesi içindir. Halkımız bu yoksulluktan kurtulana ve kendi ayakları üzerinde durana dek burası kapatılmayacak; bunun sözünü açıkça verebiliriz."

Halk Ekmek Fabrikası'nın hizmete açılmasının kendileri için büyük bir heyecan olduğunu belirten Hatun, yaptıkları işi kutsal bir hizmet olarak gördüklerini söyledi.

Yerel üretim hedefi

Hatun, günlük 100 bin ekmek üretim kapasitesinin ihtiyaç halinde kullanılacağını ifade ederek en büyük temennilerinin halkın bu düzeyde bir desteğe ihtiyaç duymayacağı ekonomik koşullara kavuşması olduğunu dile getirdi.

Yerel üretimin güçlendirilmesine de dikkat çeken Hatun, ilerleyen süreçte kendi değirmenlerini kurmayı hedeflediklerini belirterek un ve buğdayın da halkla birlikte üretilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Kurdele kesildi, ekmek dağıtıldı

Konuşmaların ardından Eşbaşkanlar ve beraberindekiler, Halk Ekmek Fabrikası'nın açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi. Daha sonra yurttaşlarla birlikte fabrikayı gezen Eşbaşkanlar, tesiste üretilen ekmekleri halka dağıttı.




Bu haber 353 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DİYARBAKIR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI