seks hikayesi seks hikayesi escort beylikdüzü beylikdüzü escort esenyurt escort avcılar escort esenyurt escort esenyurt escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü travesti beylikdüzü escort şirinevler escort beylikdüzü escort
Bugun...



Yaşar Aslan: “Yüksek kira artışları toplumsal huzurumuzu tehdit ediyor”

Huzur ve Güven Partisi’nden kira krizine karşı 6 maddelik çözüm önerisi

facebook-paylas
Tarih: 22-10-2026 00:15

Yaşar Aslan: “Yüksek kira artışları toplumsal huzurumuzu tehdit ediyor”


Huzur ve Güven Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Aslan, yüksek kira fiyatlarının dar gelirli aileleri ve emeklileri barınma kriziyle karşı karşıya bıraktığını belirterek, sorunun toplumsal huzur ve güvenliği de tehdit ettiğini söyledi. Aslan, kira krizine çözüm amacıyla sosyal konut, kira tavanı, gelire endeksli kira ve kira yardımı fonunu da içeren altı maddelik bir proje açıkladı.
Huzur ve Güven Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Aslan, konut kiralarındaki artışlara ilişkin yaptığı açıklamada, barınmanın temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çekti. Barınma ihtiyacının karşılanamamasının toplumsal huzuru bozabileceğini ifade eden Aslan, adalet ve güven duygusunun da bu süreçten olumsuz etkilendiğini vurguladı.
Konutların temel barınma ihtiyacını karşılayan bir unsur olmaktan çıkarak spekülatif bir yatırım aracına dönüştüğünü savunan Aslan, özellikle kent merkezlerinde düşük gelirli ailelerin ev bulmakta giderek daha fazla zorlandığını belirtti.
“Kira krizi toplumsal yapıyı etkiliyor”
Artan kira fiyatları nedeniyle dar gelirli ailelerin yaşadıkları kentleri terk etmek veya kenar mahallelere taşınmak zorunda kaldığını ifade eden Aslan, bu durumun toplumun sosyolojik ve kültürel yapısının yanı sıra huzur ve güvenliğini de etkilediğini kaydetti.
Kira bedellerinin sürekli yükselmesinin, vatandaşlarda kiralarını ödeyememe ve evsiz kalma korkusunu artırdığını belirten Aslan, bu durumun psikolojik baskı, çaresizlik ve toplumsal gerilimlere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Barınma krizinin ekonomik istikrarsızlık, yüksek enflasyon ve adaletsizlik duygusuyla birleşmesi halinde ciddi toplumsal sorunlara neden olabileceğini savunan Aslan, Avrupa'da yaşanan öğrenci hareketlerinde yüksek kira fiyatları ve barınma sorununun da etkili olduğunu ileri sürdü.
Kira sorununa karşı yapısal reform çağrısı
Yüksek kiraların toplumsal huzuru tehdit etmemesi için acil ve kalıcı adımlar atılması gerektiğini belirten Aslan, Huzur ve Güven Partisi olarak barınma hakkını güvence altına almayı hedefleyen altı temel projeyi kamuoyuyla paylaştı.
1. Kiralık sosyal konut projesi
TOKİ ve belediyelerin iş birliğiyle düşük gelirli aileler ve emekliler için sembolik bedellerle kiralanabilecek sosyal konutlar yapılması planlanıyor. Mülkiyeti devlete ait olacak konutlarda, hak sahiplerinin vefat edene veya gelir durumları değişene kadar barınabilmeleri hedefleniyor.
2. Semtlere göre kira rayiç bedeli ve tavan uygulaması
Sosyal konut projesi kapsamı dışında kalan semt ve mahallelerde, bilimsel veriler doğrultusunda kira rayiç bedellerinin belirlenmesi öneriliyor. Projeye göre, özellikle düşük gelirli ailelerin ve emeklilerin yaşadığı bölgelerde belirlenen rayiç bedellerin üzerindeki kira uygulamalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
3. Gelire endeksli kira sistemi
Barınma maliyetinin hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması ilkesini esas alan bir model öneren Aslan, düşük gelirli aileler ve emekliler için kira yükünün gelirlerinin yüzde 25 ila 30'u arasında tutulmasını hedeflediklerini açıkladı.
Bu sınırın üzerinde kalan kira tutarının devlet tarafından sübvanse edilmesi öngörülüyor.
4. Kira Yardım Fonu kurulması
Genel bütçeden ve çeşitli vergi kaynaklarından finanse edilmesi planlanan Kira Yardım Fonu ile dar gelirli ailelere doğrudan kira desteği sağlanması hedefleniyor.
Aslan, fonun finansmanında lüks konut satışları, ithal lüks tüketim malları, yurt dışı tatilleri ve değer kazanması amacıyla boş tutulan konutlardan alınacak vergilerin kullanılmasını önerdi.
Ayrıca kiracılardan alınan depozito ve emlakçı komisyonu uygulamalarının sona erdirilmesini isteyen Aslan, emlakçı komisyonlarının ev sahiplerinden tahsil edilmesi gerektiğini savundu.
5. Kiracılar için yasal koruma kalkanı
Kiracıların haklarını güçlendirecek yasal düzenlemeler yapılmasını öneren Aslan, özellikle 65 yaş üstü emekliler, engelliler ve düşük gelirli kiracıların korunması gerektiğini belirtti.
Öneriye göre, bu gruplardaki kiracıların ev sahibinin ihtiyaç gerekçesiyle kolayca tahliye edilmesinin önüne geçilecek. Ev sahibinin gerçek bir konut ihtiyacının bulunması halinde ise devletin kiracıya alternatif bir sosyal konut sunması öngörülüyor.
6. Merkezi Kira Takip Sistemi
Kira sözleşmelerinin ve kiracılıkla ilgili işlemlerin e-Devlet üzerinden yürütülmesini sağlayacak bir Merkezi Kira Takip Sistemi kurulması da projeler arasında yer aldı.
Aslan, sistemin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde kurulacak, kiracıların sorunlarıyla ilgilenecek bir genel müdürlüğe bağlı olarak faaliyet göstermesini önerdi.
“Barınma hakkını güvence altına alacağız”
Açıklamasının sonunda barınma hakkının güvence altına alınmasının toplumsal huzur açısından büyük önem taşıdığını belirten Yaşar Aslan, Huzur ve Güven Partisi olarak açıkladıkları projelerle kiracıların sorunlarına kalıcı çözümler üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Aslan, partilerinin kira krizine yönelik çözüm önerilerini kamuoyuna saygıyla duyurdu.




Bu haber 72 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI